IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват 2,1% ръст в наемите на бизнес имотите по света за пет години

Икономическата несигурност по света и дълговата криза в еврозоната доведоха до по-консервативни очакванията за наемите и цените на имотите

11:43 | 25.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Наемите на бизнес имотите по света, изчислени на средна база от всички видове имоти, ще се повишат с 2,1% на година между 2012 и 2016 г., сочи нов доклад.

Очакваният ръст представлява понижена прогноза в сравнение с предвижданията за периода 2011-2015 г., се казва в проучването на консултантската компания DTZ, с което Investor.bg разполага.

Основната причина е спадът в наемното търсене във всички региони по света през последната година.

В Европа, където дълговата криза доведе до несигурност по отношение на икономическата стабилност в еврозоната, наемният ръст през следващите пет години се очаква да бъде 1,7%.

Икономиките в aзиатско-тихоокеанския регион все още растат с бързи темпове, въпреки някои ранни признаци на забавяне, най-вече в Китай. Общият ръст на наемите за периода се прогнозира да бъде 3,2%, или най-висок сред регионите, включени в проучването.

За САЩ средногодишният наемен ръст за всички видове имоти се очаква да бъде 1,7%, също като нивото в Европа.

Капиталови стойности

Средният ръст на капиталовите стойности в глобален план се очаква да бъде около 1,5% на година в периода до 2016 г. Това е по-ниско от очакваните 2,75% между 2011 и 2015 г.

Ръстът в капиталовите стойности бе сравнително силен през 2011 г., но силният период вече отмина, изместен от перспективи за ограничен ръст и понижено свиване в доходността.

За 2011 г. aзиатско-тихоокеанският регион се очаква да отчете капиталов ръст от 13,4%, сравнено с 6,4% за САЩ и 4,3% за Европа.

При все това от компанията очакват, че доходността на всички региони ще се повиши в средносрочен план и в резултат на това капиталовите стойности се очаква да се повишат с 2,4% в Азия, 1,3% в САЩ и 1,1% в Европа до 2016 г.

Общата възвръщаемост (изразена от сбора от капиталовия ръст и доходността от наеми) на бизнес имотите в глобален план през следващите пет години се очаква да бъде средно 7,8% на година. Въпреки че очакваното повишение в доходността подкопава ръстът на капиталовата стойност, в крайна сметка то подкрепя общата възвръщаемост по формата на по-висока наемна възвръщаемост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още