IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свитото кредитиране в Китай предизвиква насилие и самоубийства

Частните фирми в страната разчитат по-скоро на незаконното кредитиране, отколкото на банките, за да работят, а предизвикателствата на кризата изправя бизнеса на ръба

13:43 | 07.11.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Свитото кредитиране в Китай предизвиква насилие и самоубийства

В същото време лихвите на черния пазар са се удвоили от началото на тази година и надминават сериозно печалбите на фирмите в Уънджоу, твърди Жън Сянфан, икономист от IHS Global Insight Ltd. в Пекин.

"Лихварите" искат годишна лихва от 20 до 40%, а даже и по-висока, което е многократно повече от официалната лихва от 6,56%.

В тази ситуация банковият регулатор на Китай обяви, че ще позволи на банките да продават облигации, за да наберат средства за заеми за малките фирми и да се справят с нарастващия дял на "лошите" кредити.

Местните власти в Уънджоу създадоха извънреден фонд от 1 млрд. юана. Благодарение на предприетата кампания срещу "лихварите", в края на октомври беше арестувана двойка, заподозряна в незаконно натрупване на 1,3 млрд. юана.

Анализаторите се опитват да определят доколко тези мерки са ефективни и до каква степен проблемите на Уънджоу ще се разпространят в цялата страна. Градът в момента е най-големият източник на частен капитал в страната, възлизащ на 800 млрд. юана или 2% от общия БВП на Китай. Парите от Уънджоу се инвестират във всичко - от имоти в Дубай до въглищни мини в провинция Шанси.

Други пък смятат, че положението в Уънджоу е симптоматично за някои по-широки проблеми, като например прекомерното осланяне на инвестиции за растежа на икономиката, което насочва пари към държавни компании, твърди Майкъл Петис, главен стратег на Guosen Securities Co. в Пекин. "Проблемите на Уънджоу могат да бъдат решени, но така просто проблемът ще се прехвърли другаде", твърди той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
edimi
преди 12 години
Е, ние, `щото сме я втасали. Това психическа подготовка ли трябва да е....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
jimaru
преди 12 години
Илв и Петров са го казали много готино - " Проблема за спасяване на давещите се е проблем на самите давещи се ". Остап Бендер Всеки път , когато некадърния инвеститор иска да го спасяват, всъщност го играе "селския хитрец Андрешко" : ако спечеля - печеля аз, ако загубя - губим всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още