IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Свитото кредитиране в Китай предизвиква насилие и самоубийства

Частните фирми в страната разчитат по-скоро на незаконното кредитиране, отколкото на банките, за да работят, а предизвикателствата на кризата изправя бизнеса на ръба

13:43 | 07.11.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Свитото кредитиране в Китай предизвиква насилие и самоубийства

Според Джун,обаче, тези мерки не са помогнали особено. "Под огромен натиск съм", казва той. "Нямаме достатъчно пари".

Според Тао Дун, икономист от Credit Suisse Group AG в Хонконг, внезапният срив на мрежите за неофициално кредитиране разкрива колко крехка е нерегулираната финансова система на Китай. Достъпът до свежи пари намалява, на фона на държавните мерки за ограничаване на кредитирането, целящи да озаптят набъбващата инфлация.

"Проблемът е много по-голям в страната", твърди Тао, според когото неуредените частни кредити в национален мащаб възлизат на 4 трлн. юана или 8% от общите кредити в Китай. "Уънджоу е само върхът на айсберга", допълва той.

По-голямата част от нелегалните кредити са отишли при строители на недвижими имоти, което предизвика бума на имотите в Китай, твърди Тао. Така в Уънджоу цените са сред най-високите в страната. Подобни проблеми има и в богатия миньорски град Ордос на север и в индустриалното сърце Гуандунг на юг.

Сред рисковете за икономиката на Китай са потенциално замразяване на кредитирането, предизвикано от все по-масовото недоверие към нелегалните кредитори, според доклад на Уан Тао, икономист от UBS AG в Хонконг. Това би могло да предизвика масови фалити, предупреждава тя.

Около 80% от всички работни места в Китай са в малкия и средния бизнес, сочат данни на индустриалното министерство. По-голямата част от тях не могат да получат кредити от банките. Затягането на паричните потоци за бизнеса продължава да увеличава риска от "лоши" кредити към банките, според Финансовата служба в Уънджоу.

Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
edimi
преди 12 години
Е, ние, `щото сме я втасали. Това психическа подготовка ли трябва да е....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
jimaru
преди 12 години
Илв и Петров са го казали много готино - " Проблема за спасяване на давещите се е проблем на самите давещи се ". Остап Бендер Всеки път , когато некадърния инвеститор иска да го спасяват, всъщност го играе "селския хитрец Андрешко" : ако спечеля - печеля аз, ако загубя - губим всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още