IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли богатите чужденци да измъкнат Америка от жилищната криза?

Чуждестранни купувачи са придобили имоти в страната за 82 млрд. долара за 12-те месеца до края на март

16:10 | 27.10.11 г.
Могат ли богатите чужденци да измъкнат Америка от жилищната криза?

Имате ли 500 000 излишни долара за харчене в Америка? Ако е така, Чарлз Шумър от Ню Йорк иска да се свържете с него, пише британското издание Telegraph.

Според Шумър, който е един от двамата сенатори на демократите от Ню Йорк, тези половин милион долара може да са част от отговора на въпроса как страната да се справи с катастрофата на жилищния пазар. Шумър и Майк Лий, сенатор републиканец от Юта, се опитват да наберат подкрепа за проектозакон, който ще стимулира чужденците да инвестират в американски жилищни имоти срещу виза за постоянно пребиваване в страната, но за минимум 180 дни в годината.

Лий и Шумър правилно отбелязват няколко тенденции. Повече от пет години след като цените на жилищата в САЩ започнаха да падат, това движение надолу продължава. През август цените са се понижили с 0,1%, според последните данни за индекса S&P/Case-Schiller, публикувани по-рано тази седмица, а на годишна база спадът е с 3,8%. Усилията на Федералния резерв да свали ипотечните лихви дават слаби резултати. Броят на кандидатите за ипотеки пък е намалял с 15% през седмицата до 14 октомври.

В същото време обаче чужденците купуват. Чуждестранни купувачи са придобили имоти за 82 млрд. долара за 12-те месеца до края на март т. г., според данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти, което е повишение с 24% на годишна база.

Все пак, би било твърде смело да се повярва, че усилията на Шумър и Лий ще постигнат нещо повече, освен да раздвижат слабо пазара на имоти на места, които не се нуждаят от това особено много. Агенти от Бевърли Хилс и Санта Моника коментират пред The Los Angeles Times, че предложението би могло да утрои броя на чуждестранни купувачи от някои страни, сред които е Китай.

Сенаторите не са единствените, които вече разбират какво означават за страната проблемите на пазара на жилищата, след година, в която той едва беше регистриран от политическите радари. Преди месец Федералният резерв съобщи за т. нар. „Операция Туист“, основната цел на която е да окаже натиск върху дългосрочните лихви и да подпомогне затруднения жилищен пазар в САЩ. Бил Дъдли, който управлява Федералния резерв в Ню Йорк, заяви, че банката "се интересува от нивото на достъпност на жилищата".

Тази седмица пък президентът на САЩ Барак Обама посети Лас Вегас, за да изложи плановете на правителството да разшири програма, която позволява на хората с кредити да рефинансират ипотеките си при подобни лихви, дори и да са с отрицателен капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още