IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съживяването на жилищния пазар в САЩ ще доведе до икономическо оживление

Решението на проблемите на пазара е задача на правителството, но то прави грешни стъпки, коментира бившият финансов министър от управлението на Бил Клинтън Лорънс Съмърс

08:00 | 26.10.11 г.
Съживяването на жилищния пазар в САЩ ще доведе до икономическо оживление

Лорънс Съмърс смята, че в последните няколко години политиката погрешно се е насочила към справяне с последствията от минали грешки, като се адресират отделните случаи. Що се отнася до правителствените агенции, решенията бяха оставени на Федералната агенция за жилищно финансиране, която обаче не направи нищо за стабилизирането на жилищния пазар в САЩ и не промени погрешните си политики.

Бившият финансов министър посочва, че в момента изискванията за отпускане на кредит на потенциалните купувачи на жилища в Щатите са твърде строги. Това на свой ред влияе на търсенето на имоти, което пък води до понижение на цените, увеличаване на възбраните и до допълнително затягане на условията за отпускане на кредит за покупка на жилище.

По думите му, няма причина хората, които имат гарантирана от правителствена агенция ипотека, да не се възползват от по-ниските лихви. Агенциите натоварват кредитополучателите с допълнителни такси и други тежки изисквания при рефинансиране и отписване на оригиналните ипотеки, въпреки че с рефинансирането се намалява рискът от неизпълнение на задълженията по заемите.

Съмърс смята още, че стабилизирането на пазара ще доведе до намаляване на запаса от жилища под възбрана. Подобни проблемни имоти се продават поне с 30% по-евтино, отколкото при свободна продажба, а освен това те задържат и покупките на имоти.

Експертът допълва, че има въпросителни и около предотвратяването на възбраните, което беше и първоначалният фокус на жилищната политика в САЩ. Не е ясно доколко дори и домакинствата, които са получили помощ, са се справили с вече намалените си задължения. Това предполага, че задачата за подпомагане на собствениците без да се увреди финансовата система е много по-сложна.

Съмърс коментира още, че от периода на балона има и много случаи на злоупотреби на финансовите институции. Обезщетяването на собствениците е легитимна цел на правителствената политика, но пък това коства огромни разходи за финансовата система и е пагубно за текущото кредитиране.

Банковите регулатори биха могли да улеснят неизбежното преструктуриране на ипотеки, като изискват от финансовите институции да се третират по реалистичен начин вторичните ипотеки. Освен това, Федералният резерв може да подкрепи жилищния пазар, като разшири програмата си за изкупуване на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, смята Лорънс Съмърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още