IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съживяването на жилищния пазар в САЩ ще доведе до икономическо оживление

Решението на проблемите на пазара е задача на правителството, но то прави грешни стъпки, коментира бившият финансов министър от управлението на Бил Клинтън Лорънс Съмърс

08:00 | 26.10.11 г.
Съживяването на жилищния пазар в САЩ ще доведе до икономическо оживление

Иронията на финансовата криза е, че е причинена от спад в доверието, прекалено заемане и кредитиране и прекалено харчене, а решението й се корени в повишаването на доверието, както и във все по-голямото заемане и кредитиране и все по-голямо харчене. Повечето от политическите провали в САЩ се дължат именно в неуспешната оценка на тази проста и банална истина. Предприемат се стъпки, които в момента имат обратен ефект върху икономиката, смята Лорънс Съмърс, бивш министър на финансите на САЩ по време на управлението на Бил Клинтън, цитиран от Ройтерс.

Във времена на криза се свиват разходи, финансовата регулация не насърчава поемането на рискове, а монетарната политика е ограничена от опасенията за излишна ликвидност. Държавната жилищна политика пък се превърна в христоматиен случай на проциклична и катастрофална ипотечна политика, допълва финансистът, чието име се спрягаше за стола на финансовия министър и в началото на управлението на Барак Обама.

Строителството на еднофамилни жилища в САЩ се сви от 1,7 млн. единици годишно в средата на последното десетилетие до 450 хил. в момента. Спадът в строителството на жилища и застоят в сектора след периода на балона е и най-сериозната причина за намалението на икономическия растеж, отбелязва експертът.

Загубите на собствениците от намалението на оценките на техните жилища доведоха до свиване на богатството на потребителите със 7 трлн. долара през последните пет години. Несигурността в бъдещите оценки, както и невъзможността за рефинансиране на ипотеките на разумни цени, кара потребителите да отлагат покупките на други дълготрайни стоки. Затова според Съмърс слабостта на жилищния пазар в САЩ е основният източник на риск за големите американски финансови институции.

„Като погледнем назад, щеше да бъде по-добре, ако финансовите институции, особено тези, които се занимават с регулация, бяха признали, че цените на имотите могат да тръгнат и надолу, а не само нагоре, ако имаше по-строги условия за отпускане на кредит, ако изобщо всички участници на пазара бяха по-бдителни“, коментира Съмърс.

Въпросът сега е какво трябва да се направи, за да се съживи жилищният пазар, който очевидно дърпа надолу цялата икономика. Очевидно това е задача, която правителството трябва да реши, тъй като кабинетът и правителствените агенции на практика гарантират всички ипотеки.

Последна актуализация: 10:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още