IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недвижимите имоти като чуждестранни инвестиции – преди и след кризата

Как се промени потокът от капитали, насочван към проектите за имоти у нас през годините?

12:47 | 04.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

„Българската икономика излиза от кризата“

Сега държавната подкрепа за инвестициите се определя по-целенасочено и е фокусирана в определени целеви сектори, казва Стефанов. Тя се дава за проекти за над 100 млн. лв. за срок от три години. Става дума за проектите, които наистина допринасят за българската икономика чрез привличане на капитали или създаването на работна ръка. Това важи особено за проекти в сферите на производството, където може да се получи и финансова помощ – например от 10% от стойността на целия проект. При някои приоритетни сектори като научно-изследователска дейност този процент може да е дори по-голям.

Доколкото ги има, инвестициите в имоти се правят основно за завършване на проекти, започнати преди кризата. За по-големите от тях някои от компаниите дори успяха да получат и банково кредитиране.

Малки изключения са изцяло нови проекти като молът Paradise Center в кв. „Лозенец“ за около 100 млн. евро, както и Sofia Ring Mall на Околовръстния път, с инвестиция за над 100 млн. евро.

По данни на БНБ от ПЧИ на стойност 1,78 млрд. евро за 2010 г. у нас, общо 170 млн. евро са били инвестирани в „операции с недвижими имоти, наемодателна дейност и бизнесуслуги“. Други 100 млн. евро са били инвестирани в строителство.

За сравнение, близо 510 млн. евро са насочени към преработваща промишленост и почти 279 млн. евро – в енергетика.

Преди годините от кризата българската икономика се развиваше по-бързо от тези в останалите европейски страни, коментира Стефанов.

Това важи и за пазара на недвижими имоти, който растеше с много по-бързи темпове. Страната ни беше начело на класациите по ръст на жилищните цени в продължение на няколко години. Затова донякъде беше логично спадът в икономиката, ПЧИ и в сектора на имотите да е по-рязък в сравнение с други пазари, които преди това отчитаха по-умерени ръстове.

Тази година обаче ръстът на БВП е по-висок и ще продължи да се покачва, което е съчетано и с други положителни макроикономически данни, докато инфлацията бе овладяна благодарение на кризата, казва Стефанов.

„През последните месеци се наблюдава ръст на експорта и БВП. Българската икономика излиза от кризата“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
sisiko
преди 12 години
"след кризата????"- че кога свърши тая криза. Ех, ще се побъркат тези които държат имотчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още