IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смесени очаквания за пазара на бизнес имоти в Европа

Кои основни фактори ще влияят на пазара на бизнес имоти на континента през тази и следващата година?

08:02 | 29.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Смесени очаквания за пазара на бизнес имоти в Европа

Традиционно август е период на изразена волатилност на финансовите пазари и тази година миналият месец също не бе изключение. Въпреки това именно повишената степен на тревожност, свързана с перспективите пред глобалната икономика, бе причина за смесени очаквания за пазара на бизнес имоти в Европа, сочи доклад на BNP Paribas.

Според анализа развитията се очаква да имат поляризиран ефект за пазара – между наемния и инвестиционния пазар.

От една страна, търсенето на офис площи може да се очаква да се понижи видимо, тъй като компаниите ще ограничават своите планове за експанзия. Това ще бъде част от общ спад на корпоративните инвестиции, очакван през 2012 г., когато компаниите ще адаптират своите планове към променящите се икономически условия.

От компанията не очакват съществено влошаване по отношение на нивата на незаетост, тъй като ограниченото предлагане ще има стабилизиращ ефект. Въпреки това може да се очакват малко или повече стабилни нива в Западна Европа през 2011 и 2012 г.

Предвид настоящите сравнително високи нива на незаетост ръстовете на наемите вероятно ще бъдат много приглушени тази и другата година. Доколкото ги има, ръстовете ще са ограничени единствено до най-добрите имоти на най-добрите локации.

В положителен аспект лихвените нива се понижиха рязко през последните три месеца и се очаква да останат ниски за по-продължителен период, тъй като централните банки ще се опитват да овладеят продължителността и степента на очаквания икономически спад.

От BNP Paribas не очакват последващи повишения на лихвения процент от страна на ЕЦБ до края на 2012 г. в сравнение с очакваните по-рано повишения от 75 процентни пункта за същия период.

Тези развития са добре дошли за зависимия от банково кредитиране сегмент на бизнес имотите на континента, като ниската стойност на кредитния ресурс ще спомогне за понижение на среднопретеглената цена на капитала.

Въпреки че спредът между доходността от бизнес имоти и държавни ценни книжа ще остане сравнително висок поради слабия фундамент при имотите, натискът в посока нагоре при имотите се очаква да отслабне поради по-ниските от очакваното лихвени нива. От компанията смятат, че доходността при бизнес имотите ще остане сравнително стабилна през 2011 и 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още