IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-бурните жилищни пазари в Азия се успокояват, достига ли Америка дъното?

Замиращите пазари са факт в по-голямата част от Европа, но Франция е изключение от тази тенденция

10:04 | 09.07.11 г.
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Балонът, който причини глобална рецесия, от дълго време издиша. Американският пазар на жилища започна да върви надолу преди пет години и това движение все още продължава, пише The Economist. Цените на имотите в САЩ са с 5,1% по-ниски от миналата година, сочи индексът S&P/Case-Shiller.

Според Робърт Шилър, един от създателите на индекса, предстоят още тежки времена. Цените в САЩ могат да паднат с още 10-25% заради излишъка, натрупан от годините, в които балонът се издуваше, прогнозира той.

Според изчисления на списанието обаче жилищният пазар в Америка е надминал границата на разумните цени, измерена според дългосрочното средно съотношение между цените на жилищата и наемите. Наемите се покачват – по-високите им стойности в САЩ през май допринесоха за силните данни за инфлацията за същия месец. Предвид това, че покупката на жилище изглежда все по-изгодна сделка, цените би трябвало да се стабилизират.

Индексът Case-Shiller отбеляза месечно повишение през април за първи път от юли 2010 г. Не само той върви нагоре. Ценовите серии на Федералната агенция за жилищно финансиране (FHFA) също регистрираха повишение през април за първи път от май 2010 г., а индексът на цените на жилищата на CoreLogic, който е предпочитан от Федералния резерв, показа покачване на цените както през април, така и през май. Темпото на продажби е бавно, но индексът на планираните продажби на жилища отбеляза изненадващо голямо повишение през май.

Най-добрата новина е може би продължаващото подобрение при кредитите. Просрочените плащания намаляват от края на 2009 г. Плащанията по потребителски кредити, съотнесени към приходите, са на най-ниското ниво от 17 години насам. Банките все още са строги при отпускането на заеми, но домакинствата са в по-добра позиция отпреди и могат да се възползват от по-евтините жилища.

Евтино е дума, с която не може да се асоциира Хонконг - най-надцененият пазар в анализа на The Economist. Цените на жилищата в специалния административен район отбелязаха 23,9% увеличение на годишна база през април. Бумът обаче може би наближава своя край. Също като властите в континенталната част на Китай, управата в Хонконг се опитва да ограничи имотните пазари. Ново изискване за по-висока първоначална вноска при покупка на имот, въведена през юни, е последната от поредица мерки, целящи да охладят жилищния сектор. Обемът на продажбите намалява стабилно от шест месеца насам, а цените вероятно ще последват тази тенденция.

Бурните пазари на имоти в Китай не са единствените, които са изправени пред забавяне. В Сингапур годишният ръст на цените се забави от близо 18% през четвъртото тримесечие на 2010 г. до 10% през второто тримесечие на тази година. В Австралия бумът премина в явен спад. Бързият ръст на пазара в Южна Африка също се превърна в отстъпление.

Замиращите пазари са факт в по-голямата част от Европа, но Франция е изключение от тази тенденция. Цените на жилищата в страната спадаха с по-бърз темп от средния за еврозоната по време на кризата, но отскочиха изненадващо рязко след това. Съотношението между цените и наемите там е с почти 50% над средното си ниво в дългосрочен план. Френските власти смятат, че причината за това е затегнатото предлагане, но правителството признава и възможността за "надценяване".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още