IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за пазара на имоти в Китай продължават да нарастват

Спадът на цените в сектора може да доведе до "сериозна икономическа корекция" в Китай, смятат водещи икономисти

15:10 | 27.06.11 г.
<p>
	Жилищни блокове в Пекин. <em>Снимка: БТА</em></p>

Жилищни блокове в Пекин. Снимка: БТА

Неотдавнашният спад на цените на недвижимите имоти в Китай започва да разклаща доверието в икономическата стабилност на страната и даде повод за дебат дали икономиката й не разчита твърде много на привлечен капитал, пише в анализ MarketWatch. Именно това доведе до сериозните последици от балона на недвижими имоти в САЩ и Япония.

Едва преди два месеца експертът по Китай Никълъс Ларди отхвърли опасенията за "т. нар. балон на пазара на имоти". Сега той твърди, че спадът на цените в сектора може да доведе до "сериозна икономическа корекция" в Китай - мнение, споделяно от много други водещи икономисти.

Какво се е променило? Нарастващото осъзнаване, че голяма част от огромните разходи и кредити за стимули в Китай през 2009 и 2010 г. са били използвани за закупуване на земя, което е повишило цените по един неустойчив начин. Освен това виждането, че китайската икономическа система произвежда балони, едва ли ще се промени скоро.

Правителството поддържа лихвите по банковите депозити доста под равнището на инфлацията, за да облагодетелства държавните банки и други фирми, които имат политическата власт да защитават статуквото. При наличието на малко финансови алтернативи за борба с инфлацията, китайците със спестени пари купуват недвижими имоти, дори и в ситуация, в която предлагането нараства по-бързо от търсенето.

Между 2006 г. и 2010 г. инвестициите в жилищни имоти са нараснали с 50% до около 9% от БВП на Китай, според Ларди. През този период цените на недвижимите имоти в големите градове на страната са се повишили почти двойно.

През идните три до пет години цените отново ще тръгнат рязко нагоре поради оскъдните възможности за алтернативни инвестиции на китайците със спестявания и фактът, че местните власти разчитат на продажбата на земя като източник на доходи, твърди икономистът от UBS Уан Тао. На определен етап бумът би могъл да отстъпи място на срив, предупреждава тя.

Ларди очаква цикълът да се завърти по-бързо. Специалистът по къси продажби от Kynikos Associates Джеймс Чанос от две години прогнозира, че сривът е неизбежен. Никой не знае със сигурност, разбира се. Няколко събития биха могли да предизвикат големи продажби, включително рязко покачване на лихвите, поява на други възможности за инвестиции и по-високи данъци върху имотите. Прогнозите за степента, в която икономиката може да бъде засегната от рязък спад на пазара на недвижими имоти, отразяват различните виждания за структурата на китайската икономика.

Състоянието на пазара на недвижими имоти пряко засяга секторите на строителството, стоманодобива, производството на бетон, енергия и електрически уреди. Като цяло около 50% от БВП на Китай е свързан със съдбата на пазара на недвижими имоти в страната, според икономиста от Standard Chartered Стивън Грийн. Въпреки че евентуален спад ще удари икономиката, той няма да е толкова разрушителен, колкото спукването на балоните в САЩ и Япония, твърди Грийн.

В тези случаи падащите цени на недвижимите имоти доведоха до бърз растеж на лошите кредити, което засегна и банковия сектор и ограничи кредитирането. В Китай обаче далеч по-малко потребители използват кредити за закупуване на жилища. Няма китайски еквивалент на високорисковите ипотеки в САЩ.

Други анализатори твърдят, че всъщност размерът на инвестициите с привлечен капитал е далеч по-голям от официално отразения в статистиката. За да се преборят с последиците от световната икономическа криза, китайските държавни банки, следвайки заповеди на правителството, отпуснаха около 3 трлн. долара, най-вече на гигантски държавни предприятия. Според информации тези пари до голяма степен са използвани за финансиране на инфраструктурни проекти, като например амбициозната високоскоростна железопътна мрежа на Китай.

Много от заемите обаче са отишли за финансиране на покупки на недвижими имоти, твърди директорът на Института за недвижими имоти към Националния университет на Сингапур Дън Юншън. През март 2010 държавни компании наддаваха за парцел в Пекин, повишавайки цената му до 10 пъти над обявената, твърди друг анализатор. Скоро след това, агенцията, която контролира държавните компании, нареди на 78 дружества, чиято дейност няма нищо общо с недвижимите имоти, да престанат да купуват и продават имоти. Близо година по-късно, през март 2011 г., държавната агенция Xinhua съобщи, че едва 14 компании са напуснали бизнеса, а други 20 се очакват да ги последват по-късно тази година.

Говорител на агенцията съобщи, че фирмите се нуждаят от време, за да довършат проектите си, но допълни, че няма никаква забрана компаниите, притежавани от провинции или общини, да продължат да инвестират в недвижимо имущество.

През изминалата една година китайското правителство въведе мерки, целящи да охладят продажбите на имоти, като увеличи минималната първоначална вноска за ипотеките за втори жилища до 60% и въведе първия данък върху имотите в Китай. Някои икономисти прогнозират, че тези стъпки ще понижат цените с около 10% до края на годината. С намаляващото търсене на апартаменти, строителните предприемачи започват да инвестират в мини, съобщи държавният вестник China Daily.

Малцина обаче очакват мерките за охлаждане на пазара да се задържат, като се има предвид стремежът на правителството на Комунистическата партия да задържи икономическия растеж, който според тях е ключът към социална стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още