IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните пазари в редица развити страни губят скорост

Не всички пазари обаче са на червено, във Франция и Германия цените бележат повишения

16:06 | 10.06.11 г. 1
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

След някои окуражаващи сигнали за съживяване миналата година, пазарът на жилища в голяма част от развитите държави губи скорост, сочи последният доклад за световните тенденции в бранша, публикуван от Scotiabank в четвъртък.

„Нарастващото безпокойство за световните икономически перспективи и продължаващата висока безработица държат потенциалните купувачи встрани от пазара въпреки силно гъвкавата финансова политика,“ казва старши икономистът и специалист по недвижими имоти oт Scotia Economics Адриен Уорън.

“Продължителното свръхпредлагане на жилища и/или все още затегнатите кредитни условия още повече засилват натиска върху продажбите и цените на няколко пазара в световен мащаб“, допълва той. „Едно забележимо подобрение на достъпността на жилищата, особено в районите, където през последните години се наблюдаваше най-силно обезценяване, в крайна сметка ще заздрави цените и ще е предпоставка за постепенен обрат в сектора“, твърди експертът.

В началото на 2011 г. пазарът на имоти във Великобритания направи стъпка назад след краткотрайното си възстановяване миналата година. Средните цени на жилищата, коригирани с инфлацията, отбелязаха спад на годишна база през първото тримесечие. Независимо от суперниските разходи по кредитите, неотдавна въведените данъчни облекчения за купувачите на жилища и облекчените условия по заемите, агресивните строги икономически мерки и трайно високата безработица ще продължат да оказват натиск върху пазара в краткосрочен план.

В Испания няма изгледи тригодишният спад на пазара на жилища скоро да спре. След резките сривове на цените между 2008 и 2010 г., средните цени на жилищата, коригирани с инфлацията, се понижиха с повече от 8% на годишна база през първото тримесечие. Цените вероятно ще продължат да падат и през следващата година, като се имат предвид пренасищането на пазара с непродадени домове, нарастващата двуцифрена безработица, премахването на ипотечното финансиране за семейства с ниски доходи в началото на 2011 г. и оскъдният брой чуждестранни купувачи на ваканционни жилища.

Не всички пазари на жилищни имоти са на червено. В някои от по-добре представящите се европейски икономики възстановяването продължава. Във Франция средните цени са нараснали със 7% през първото тримесечие на годишна база, въпреки че мрачните очаквания за икономически растеж в глобален мащаб могат да ограничат евентуалното по-нататъшно покачване на цените в близко бъдеще.

В Германия, за която има само годишни данни за цените, през 2010 г. жилищата са поскъпнали  за първи път от повече от 10 години насам. Търсенето и цените са стабилизирани на фона на силната икономика, нарастващия износ и най-ниската безработица от 30 години насам. Въпреки това намаляващото население на страната ще ограничи трайното повишение на цените през идните години.

В САЩ пазарите на недвижими имоти отново се разклатиха след някои окуражаващи сигнали за достигане на дъното миналата година. Средните цени на жилищата, коригирани с инфлацията, отбелязаха 5% спад през първото тримесечие на годишна база. Високата безработица и ниското предлагане на кредити ограничават търсенето, докато големият брой „лоши“ имоти  допринасят за натиска върху цените.

„Слабото съживяване на продажбите в САЩ през изминалите шест месеца се дължеше основно на покупки от страна на инвеститори на имоти в процес на принудително отнемане. Сигналите за по-широка активност сред купувачите са слаби“, допълва Уорън. „Въпреки постепенното подобрение на пазара на труда и почти рекордната достъпност на жилищата, очакваното излизане на поне още 1 млн. „лоши“ имоти на пазара тази година предполага още рискове от понижение на цените “, обобщава експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Веск
преди 13 години
По принцип данните за България не биха могли са са по-различни пред вид икономическите показатели. Мисля, че надеждите руснаци да спасят жилищния колапс са напразни. Турция е хит сега, а в Испания цените са надолу. Брокерите се поумълчаха в оптимистичните си прогнози, въпреки, че има раздвижване при търсенето на брокери поне по морето.. Падането на цените ще улесни покупката от хора , които наистина имат нужда от жилище и то с по-лека кредитна тежест - младите семейства да речем. Дано спокойствието се позадържи 2-3 години. След това демографския проблем ще се намеси осезаемо и при имотите и може би ще решава основно нещата. Купуването с голям кредит извън София ми се вижда луд риск. Дори за Варна , Бургас и Пловдив. Да не говорим извън тях. Трябват ни алтернативи за строителството - саниране, пътища, ВИК, пречиствателни станции и др. Няма как да тръгне икономиката добре ако поне малко не стабилизираме строителния бранш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още