IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво очакват експертите за пазара на имоти в Европа през 2011?

Процесите на стабилизация и разграничението между първокласни и второстепенни имоти ще продължат да обуславят сектора и през 2011 г.

14:44 | 14.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Какво очакват експертите за пазара на имоти в Европа през 2011?

Миналата година донесе дългоочакваните първи признаци на стабилизация на множество от най-големите пазари на имоти по света след повече от две години спад и несигурност от страна на инвеститори, кредитори и собственици на имоти.

Относно европейския пазар, през 2011 г. повечето специалисти смятат, че зараждащото се подобрение в сектора ще се затвърди, макар и да не отчете значително ускорение.

По отношение на макроикономическата ситуация, рисковете свързани с държавния дълг на много страни, волатилните пазари на облигации и ефектът на програмите за ограничаване на публичните разходи вещаят повишаване на нивото на несигурност по отношение на краткосрочните изгледи.

Що се отнася до сектора на имоти, очакваме още по-дискриминативен пазар, базиран на общото качество на активите, сочи доклад на консултантската компания CB Richard Ellis, Inc (CBRE).

На европейския пазар на имоти няма недостиг на капитал, но той остава почти изцяло насочен към най-нискорисковия сегмент и към активите, които предлагат сигурни инвестиции и които генерират приходи.

Наред с това на пазара на второстепенни активи няма явен катализатор за евентуално възстановяване. Това прави изгледите за първокласния сегмент сравнително по-добри, като инвестиционният интерес към него остава силен.

Тази ситуация се отразява и от търсенето на наемния пазар. В резултат на това, доколкото ще го има, ръстът по отношение на наемите и стойностите на имотите, ще бъде съсредоточен почти изцяло до първокласния сегмент на пазара. Това ще бъде още по-ясно изразено поради все по-ограниченото предлагане на нови първокласни сгради, тъй като традиционните форми на финансиране на нови проекти са все още оскъдни.

За сравнение, сегментът на второразрядните имоти ще остане извън обсега на тези положителни развития, тъй като както инвеститорите, така и кредиторите ще бъдат предпазливи към него. В този смисъл пазарното разграничение относно първокласни и второкласни активи ще продължи да характеризира пазара още известно време.

Небанковите кредитори ще продължат да играят значима роля и да запълват част от вакуума, породен от банките.

Едно интересно развитие от последните месеци е, че застрахователните компании и други институционални играчи започват да обръщат поглед към дълговия пазар. Това доближава Европа към САЩ, където институциите вече дълго време са значителен фактор и представляват близо 20% от кредитирането за сектора на бизнес имотите.

Въпреки това има няколко пречки като липса на установени стандарти и документация, ограничена прозрачност, правила и регулаторна рамка, които ще попречат на институционалните кредитори в Европа да станат толкова активни, колкото са в САЩ, смятат от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още