IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемодателите отново имат думата в следващия етап на пазара на логистични площи

Наемите и стойностите на имотите в индустриалния сегмент в Европа показват признаци на стабилност през последните месеци

16:23 | 10.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Наемодателите отново имат думата в следващия етап на пазара на логистични площи

Ситуацията на пазара на логистични площи се очаква за пореден път да се промени в полза на наемодателите през следващата фаза от развитието на пазара на логистични площи в Европа, сочи нов доклад.

През последните две години множество наематели успешно използваха моментното положение на пазара, за да договорят по-благоприятни условия с наемодателите, които вече станаха свидетели на значително понижение на стойностите на имотите.

Предвид икономическия ръст, който сега се завръща в много страни, и ограниченото развитие на нови площи обаче следващата фаза от цикъла вещае промяна на силите на власт на пазара, които ще се обърнат в полза на наемодателите, се казва в доклад на консултантската компания CB Richard Ellis, Inc (CBRE).

Въпреки че на някои пазари делът на незаетите площи е висок, специалисти смятат, че част от инвентара не може да отговори на изискванията на наемателите. В тази връзка последните се очаква да започнат да търсят онзи тип модерни площи, от които имат нужда.

От компанията смятат, че внимание заслужава моделът, по който ще бъдат наемани следващото поколение от сгради. Собствениците осъзнават, че имотите, предназначени за множество клиенти, имат все повече предимства в сравнение с тези, изградени за един потребител. С други думи собствениците ще се нуждаят от повече от един основен договор, за да осигурят дългосрочната рентабилност на проекта. Това ще се отрази и на стратегията на потенциалните инвеститори в тези проекти, които ще трябва да анализират структурата на очакваните парични потоци и сигурността на приходите, пише в доклада.

Общата ситуация в сегмента

Наемателите не могат да „изнудват“ наемодателите вечно. Вече навлизаме в следващия етап от цикъла, се казва в доклада.

Подобно на други сегменти на пазара на бизнес имоти, наемите и стойностите в индустриалния сегмент започнаха да показват някои признаци на стабилност през последните месеци. Това започва да се проявява и чрез по-малко оспорваните преговори между различните страни на пазара в сравнение с тези в началото на рецесията.

Активността по отдаване под наем остава сравнително ниска, но на много от ключовите пазари усвояването се покачи значително над дъното, отчетено в началото на 2009 г. Наред с това бе отчетено и значително отслабване на степента на негативния натиск върху наемите и първокласните наеми на повечето от най-големите пазари в континента са стабилни.

Въпреки окуражаващите признаци в сегмента все още цари голяма степен на несигурност по отношение на краткосрочната икономическа перспектива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още