IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват благотворен ефект за пазара на имоти в Европа заради инфлация през 2011

Инфлационните процеси в развитите икономики на континента ще повлияят положително на приходите от наем в края на следващата година

10:50 | 26.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Очакват благотворен ефект за пазара на имоти в Европа заради инфлация през 2011

Пазарите на имоти в континентална Европа може да бъдат положително повлияни от повишен темп на инфлацията, който може да бъде отчетен в края на 2011 г. въпреки слабия икономически растеж, сочи нов доклад.

Документът на Invista Real Estate Investment Management посочва силната връзка между повечето от споразуменията за наеми на бизнес имоти в Европа и инфлационните процеси.

Според IPD приходите от наеми отчитат добра доходност в сравнение с държавните облигации още от създаването на еврозоната през 1999 г., като маржът между тях се е увеличил дори още повече след рецесията през 2008 и 2009 г.

От Invista посочват, че основната причина за това по-добро представяне е фактът, че повечето споразумения за наеми в континентална Европа изискват наемните плащания да бъдат индексирани спрямо индекса на потребителските цени в съответната държава, което обикновено става на годишна база.

През идните 10 години в повечето страни в континентална Европа инфлацията се очаква да се ускорява, с изключение на Южна Европа, където се очаква да се забавя под нивата, прогнозирани за скандинавските пазари и развитите икономики от еврозоната.

Предвид различния модел, по който са структурирани наемните договори, както и очакваните инфлационни темпове в Европа, от Invista смятат, че положителният ефект от базираната на инфлацията индексация ще се прояви в по-голяма степен на пазари като Франция, Белгия, Холандия и Скандинавските страни, отколкото в Австрия, Германия, Швейцария и Южна Европа.

В същото време обаче от Invista предупреждават, че в крактосрочен план инфлацията в еврозоната ще бъде подложена на противовесни сили поради възстановяването на икономиката от рецесията и нестабилните цени на суровините.

Докато темповете на възстановяване в развитите икономики като Белгия, Холандия, Люксембург, Франция и Германия са окуражаващи, то страните от периферията и особено на юг продължават да се борят със структурни проблеми и кредитното бреме, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Kosto
преди 13 години
По същата логика, пак заради инфлация, аз очаквам "благотворен" ефект и върху останалите услуги и стоки като цяло. Какво му е "благотворното"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още