IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват повече IPO-та в сектора на имотите в Европа

Германия, Великобритания и Турция се сочат за основни източници на бъдещи първични публични предлагания

10:54 | 03.09.10 г.
Очакват повече IPO-та в сектора на имотите в Европа

Секторът на европейските публични компании за имоти е в добра позиция за силна експанзия през следващите години чрез придобивания и първични публични предлагания (IPO). До този извод стигат от холандската компания за финансови услуги Kempen & Co. в проучване, раздадено по време на годишната конференция на Европейската асоциация на публичните компании за имоти (EPRA).

Устойчивостта на модела на публичните инвестиционни фондове за имоти (REIT) по отношение на достъп до капитал се оказа по-силна по време на кредитната криза от тази при непубличните фондове за имоти, посочват от компанията.

„Способността на европейския публичен сектор на имотите в голяма степен да успее да се рефинансира в пика на кризата миналата година и да прави придобивания остави индустрията в добра позиция. Очакваме инерцията от експанзията да се засили в идните три до четири години и нова вълна от IPO-та”, коментира по време на пресконференция Дик Бор, директор проучвания на пазара на имоти в Kempen, цитиран от EuropeRE.

Годишната конференция на EPRA събра водещи играчи в сектора в Европа в Амстердам вчера и днес.

От Kempen очакват публичните компании за имоти да засилят допълнително надмощието си в сектора на търговските площи в Европа заради атрактивните оценки и за сметка на непубличните фондове, много от които изпитват затруднения при получаването на финансиране.

Холандската Corio се очертава като най-активният купувач напоследък с придобивания за над 1,7 млрд. евро през последните 12 месеца, сред които сделката за портфолиото на Multi за 1,3 млрд. евро (основно в Германия) и съвместно придобиване на най-големия италиански мол (Porta di Roma). Във Франция девет от 10-те най-големи търговски центъра по отношение на оборот са вече собственост на публични компании, включително Unibail-Rodamco (6), Klépierre (2) и Hammerson (1).

Въпреки че първичните публични предлагания в Европа напоследък са основно свързани с опортюнистични фондове за имоти, които искат да се възползват от подценени активи във Великобритания, или са в Турция в отговор на регулаторни промени относно новите листвания там, от Kempen считат Германия за бъдещ основен източник на IPO-та.

Повечето немски компании за имоти към момента се опитват да удължат сроковете на своите изтичащи заеми до 2013 г. в очакване на недостиг на ликвидност след изтичането на ценни книжа, обезпечени с ипотеки върху бизнес имоти, (CMBS) на стойност 26 млрд. евро в Германия през следващите три години. Значителна част от тези ценни книжа, заедно с някои частни фондове, чиито срокове също изтичат, вероятно ще доведат до IPO-та, особено в жилищния сегмент и при офис площите.

Великобритания също може да е бъдещ източник на публични предлагания в сектора на имотите, тъй като британските публични фондове за имоти се оказаха гъвкави по време на кризата, смятат анализаторите.

Освен Германия и Великобритания, за източник с голям потенциал за нови листвания се сочи Турция. Три компании в Турция вече са изразили желание да станат публични след законодателна промяна, която намали изискването за free float от 50% на 25%. „Силно вероятно е още компании да поискат да се листнат“, казва Бор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още