IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските хотели привличат инвеститори заради стабилните си стойности

Очаква се тази година в Европа да бъдат придобити хотели за 5,5 млрд. долара спрямо 4,5 млрд. общо за Северна и Южна Америка

10:45 | 17.08.10 г.
Европейските хотели привличат инвеститори заради стабилните си стойности

Инвеститорите в недвижими имоти ще вложат повече средства тази година в покупката на хотели в Европа, отколкото в САЩ, защото европейските хотели успяват да запазят стойността си благодарение на слабото строителство, пише Bloomberg.

Придобиванията на хотели в Европа ще възлязат на общо около 5,5 млрд. долара през 2010 г. в сравнение с 4,5 млрд. долара в Северна и Южна Америка, прогнозират от консултантската компания Jones Lang LaSalle Hotels. Очаква се сделките в САЩ да формират около 90 на сто от всички покупки в двете Америки, посочват от базираната в Лондон компания за услуги в сферата на инвестиции в хотели.

Миналата година цените на хотелите са паднали в САЩ повече, отколкото в Европа, тъй като новите сгради са увеличи броя имоти на пазара, според Real Capital Analytics Inc. Същевременно нивото на заетост и цените на стаите в Европа са нараснали с по-бърз темп от Америка, начело с Германия и Франция.

„В повечето американски градове, ако не може да получите хотела, който искате, просто трябва да почакате 12 до 18 месеца и ще може да купите такъв, който сега се строи и е точно, каквото искате“, коментира Давид Монго, председател и основател на базираната в Лондон компания за инвестиционно банкиране Avington Financial Ltd.

В Европа в процес на реализация са проекти за изграждането на 587 хотела с общо малко над 100 хил. стаи, според анализ от декември 2009 г. на STR Global. В САЩ плановете са да бъдат построени 3829 хотела с общо малко над 401 хил. стаи.

„Имотите в Европа са по-скъпи, но има тенденция да губят от стойността си по-малко, защото е много по-трудно да се намери заместващ актив“, казва Монго.

Очаква тази година сделките да нарастват с по-бърз темп в САЩ, отколкото в Европа, защото инвестициите в Щатите през 2009 г. са били много по-малко. Общата стойност за САЩ се прогнозира да се увеличи над два пъти спрямо 2,1 млрд. долара миналата година, докато за Европа очакваният ръст е 25% спрямо 4,4 млрд. долара.

Заетостта в Европа се е повишила до 61% от 58%, а в САЩ - до 56% от 54%, сочат данни на базираната в Тенеси компания за проучвания в сектора на хотелиерството Smith Travel Research Inc. Цената на стая на ден в САЩ е паднала с 2% до 97,18 долара, докато е Европа е регистриран ръст от 1,9% до 97 евро.

Най-големият американски тръст за инвестиции в хотелски имоти по пазарна капитализация - Host Hotels & Resorts Inc., през юли обяви покупката на хотел Le Meridien Piccadilly в Лондон, който има 266 стаи, за 64 млн. паунда. 95% от стаите на компанията са в САЩ.

„Много европейски пазари имат много висока бариера за навлизане“ за ново строителство, обяснява Грегъри Ларсън, изпълнителен вицепрезидент Корпоративна стратегия в Host Hotels. “Това ограничава ръста на предлагането в бъдеще. На подобни пазари има тенденция активите да запазват много висока стойност, което от гледна точка на собственика на хотела очевидно е отлично.”

Веригата Hyatt Hotels Corp., контролирана от чикагската фамилия Прицкер, очаква да има по-висок дял на стаите в чужбина от тези в САЩ в рамките на следващите 10 години, съобщи през януари главният й изпълнителен директор Марк Хопламазян. Компанията търси придобивания в Италия и Испания.

Листнатата в Лондон компания за инвестиции в имоти Redefine International Plc, преди известна като Ciref Plc, обяви миналия месец, че е купила пет хотела Holiday Inn в Лондон от британския оператор Splendid Hotel Group за над 106 млн. паунда. Redefine разглежда и други имоти в Лондон и други европейски градове.

Като друго предимство на Европа се сочи това, че пазарите са по-разнообразни и по-малко податливи на обща икономическа криза, казаа Артър де Хааст, главен изпълнителен директор на Jones Lang LaSalle Hotels през юли. Имотите в държави като Франция и Германия, както и в градове като Лондон, са се справили „сравнително добре“ дори когато глобалните икономики се свиха миналата година, допълва той.

Много от американските хотели, купени в пиковите 2006 и 2007 години, са били финансирани с висок процент дълг, което оказва допълнителен натиск върху стойността им.

„Европейският пазар не падна толкова много през 2008 и 2009 и остана по-ликвиден от американския. Също така в Европа има повече капитал. Като цяло нивата на задлъжнялост в Европа са по-ниски“, казва още де Хааст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още