IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефанзивните инвестиционни способности на индустриалните имоти

Институционалните инвеститори са привлечени от потенциала за доходност на сектора, която остава стабилна в условията на криза

13:25 | 07.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Дефанзивните инвестиционни способности на индустриалните имоти

Инвеститорите все повече отчитат дефанзивните способности и потенциала за добри резултати на индустриалния и логистичния сектор, сочи нов доклад.

Като катализатор на тази ситуация действат и индикациите, че инвестиционният и производственият елементи на европейската икономика започват да показват признаци на възстановяване преди останалите сектори, се казва в анализ на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

Данни на индекса IPD сочат, че секторът на индустриалните и логистичните имоти показва изключително силни резултати в сравнение с останалите сектори. За последните девет години възвръщаемостта от него е 7,5% средно за година, което е значително по-добре от показателя при офисите и търговските площи.

„В началната фаза на рецесията производители и други бяха заставени бързо да намалят своя инвентар и това засегна капиталовите инвестиции“, коментира Ричард Хобъртън, директор Проучвания за Европа, Близкия Изток и Африка в CBRE.

„Гледайки напред, индустриалното производство и капиталовите инвестиции – и двете значителен индикатор за логистичния пазар – се очаква да отчетат като цяло благоприятни нива на ръст в сравнение с общия БВП. Инвеститорите определено трябва да бъдат наясно с възможностите, които това ще предложи за тази част от пазара на имоти.“

През последните пет години Франция и Великобритания – двата най-ликвидни пазара – представляваха почти 60% от инвестициите на пазара на индустриални имоти в Европа.

Няколко от по-малките западноевроопейски пазари като Италия, Белгия и Скандинавските пазари привличаха сравнително малки инвестиции в този сектор в сравнение с другите сегменти на пазара на имоти.

Специално Германия привличаше средно по 10% от европейските инвестиции през последните пет години.

Въпреки това, тази динамика се променя, като интересът към тези основни пазари в Западна Европа расте, предвид размера и значимостта на техните икономики, се казва в доклада.

„Заедно с дефанзивните способности и скорошните ценови движения, потенциалът за институционалните инвеститори в една среда на дългосрочна инфлация и по-високи лихвени нива е също интересен“, коментира Джеймс Маркби, директор Индустриални и логистични площи в Европа в компанията.

„Определено той предоставя здравословен „буфер“ с исторически висок спред между доходността от индустриални площи и държавни облигации от приблизително 450 базисни пункта“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още