IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пл. Бачев: Инвеститорите в хотели реагираха навреме за председателството на ЕС

Расте разпознаваемостта на София като туристическа дестинация и това се отразява положително на сектора, коментира експерт

08:11 | 20.12.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пламен Бачев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Пламен Бачев. Снимка: Личен архив

В момента работим по няколко задания, в които партнираме на местни инвеститори при подбор на международен хотелски оператор за конкретен проект, както и за търсене на нови локации за известни брандове или ребрандиране на съществуващи хотели. И местните играчи, и международните брандове разбират необходимостта от работа с консултант, който познава хотелския пазар и може да предложи специфични решения. 

Доколко София и Черноморието може да се каже, че са хотелският „център“ на България? Какъв е потенциалът на развитие на другите градове и в кои категории?

Исторически София е притегателен център за корпоративни клиенти целогодишно, докато Черноморието е предпочитана дестинация за почивки през лятото.

Към момента очакваме 75% ръст на броя на стаите с пет звезди (upper upscale) в София до 2021 г., което е доминирано от вериги като Swissotel (Accor), Marriott и Hyatt. Ще продължи експанзията в средновисокия клас (upper midscale) в София, а и в следващите най-големи градове и установените курорти. Растеж ще има и в средния клас (midscale), и икономичните концепции, за които има много място за развитие в центровете на големите градове.

Доколко развитието на пазара би пострадало заради постоянните оплаквания за липса на кадри?

За щастие нямаме убедителни доказателства оплакванията да са спрели търговията в която и да е област. Липсата на кадри е обстоятелство, което не можем да променим, и то не само за хотелския или туристическия сектор. Предприемачите трябва да се научат да работят в условията на оскъдица от кадри, тъй като на този етап няма предпоставки работоспособното население да се увеличава, след като и естественият прираст, и нетната миграция са отрицателни на национално ниво.

Производителността на труда може да се повиши чрез правилни инвестиции в обучения и развитие на кадри, нови технологии, оборудване или стандартизирани бизнес процеси, както и адекватно заплащане на труда. Положителна роля може да изиграят и международните оператори със своето ноу-хау.

При все по-конкурентен пазар и наличие на играчи като Airbnb хотелите ще залагат на иновативни решения, смяна на концепцията и нови технологии, които изцяло променят услугата и усещанията на гостите в хотелите. Представете си, че пристигате в хотел уморени късно вечерта, а мобилното приложение ви чекира автоматично, когато наближите лобито на хотела, без да се налага да минавате през рецепцията, най-близкото пиколо ви посреща по име, вратата на стаята се отваря автоматично, а светлината, температурата и мултимедията са нагласени точно по вашия вкус.

Изкуственият интелект ще има все по-голяма роля при подобряване на цялостната услуга - резервацията, престоя в хотела и дори извън него. Напоследък хотелите преосмислят програмите си за лоялни клиенти, предлагат споделено работно място, място за срещи на местната общност и изкуство и залагат на устойчиви проекти със споделени пространства.

Как мега проектът край Мусачево би се отразил на пазара, ако реализацията му започне и приключи?

София не може да загуби от реализирането на голям проект в близост предвид предизвикателствата, пред които е изправена като инфраструктура, трафик, замърсен въздух и т.н. Отчитайки ръста от 36% на преминалите през летището пътници от началото на годината до октомври спрямо същия период на миналата година, добре е всички проекти да бъдат съпроводени от дългосрочен и изпълним план за обслужване на нарастващия брой туристи. Иначе проектът би имал собствена концепция, критична маса и атракции и причини посетителите да идват, тоест до голяма степен би създал собствения си пазар.

Проектът край Мусачево е уникален като мащаб не само за България, но и за Европа. Реализацията му би означавала, че София и околностите могат да привлекат сериозен инвеститорски интерес и да променят изцяло сегашните нагласи за жилищна и работна среда,  място за отдих и забавления. Поне 2 други големи проекта с различни концепции и на различен етап на развитие са предвидени около София, което вероятно означава, че е въпрос на време да видим реално стартиран и осъществен такъв мащабен мултифункционален проект. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още