IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 90 фирми кандидатстват в търга за саниране на стари блокове с евросредства

Общата стойност на поръчката е близо 47 млн. лева

12:06 | 18.06.14 г. 1
Над 90 фирми кандидатстват в търга за саниране на стари блокове с евросредства

Общо 91 фирми са подали оферти за строително-монтажни работи за обновяване с цел енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради по проекта "Енергийно обновяване на българските домове", който се финансира с пари по оперативната програма "Регионално развитие" (2007-2013), съобщават от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие.

Предстои да бъдат отворени ценовите оферти на участниците в процедурата, както и да бъдат определени окончателните изпълнители в отделните региони за планиране.

Общата стойност на поръчката е близо 47 млн. лева, посочват още от ведомството.

Регионалното министерство реши да окрупни поръчките за саниране заради забавянето на изпълнението на проекта. Първоначалният план беше да се правят обществени поръчки за всяка одобрена за обновяване с европейски пари сграда.

Заради закъснението на проекта обаче сегашният министър реши да бъдат избрани изпълнители за отделните региони за саниране и София, т. е. една фирма да осъществява ремонтните дейности в съответните региони.

Към момента са започнали строително-монтажните работи по само две сгради, които се обновяват по проекта, припомнят от Министерството. И двата блока се намират в София.

Заради забавеното изпълнение на проекта се засилиха и опасенията, че може да изгубим пари по проекта за саниране на стари блокове. Крайният срок за усвояването на средствата е 2015 г., т. е. разполагаме с два строителни сезона.

Регионалният министър Десислава Терзиева отрича, че има риск от загуба на европейски средства за саниране. По проекта са одобрени около 400 сгради, но парите от стария програмен период (2007-2013 г.) ще стигнат за около 180 сгради. Останалите ще разчитат на средствата за енергийна ефективност от новия програмен период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis
преди 10 години
те хубаво кандидатстват, а ще бъдат ли санирани сградите наистина и направени като в Германия или пак цветно и *** направено от 20 фирми едновременно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още