IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабото сградно строителство продължава да притиска строителната продукция

Темповете на спад се забавят, но гражданското строителство не се проявява като двигател

12:37 | 09.06.14 г. 2
Слабото сградно строителство продължава да притиска строителната продукция

Темповете на спад на строителната продукция се забавят в сравнение с най-тежките за строителния бранш 2009, 2010 и 2011 г. Строителната продукция обаче остава с 43% под пиковите равнища, отчетени през 2008 г., сочат изчисления на Investor.bg на базата на данните на Националния статистически институт (НСИ).

През април индексът на строителната продукция, изчисляван от НСИ, се е понижил с 2% на годишна база. За сравнение, през 2009 г. годишният спад беше 9,5%, като през 2010 г. се ускори до 18,3%, а през 2011 г. - до 22,4%.

През 2012 и 2013 г. обаче общата строителна продукция отчете ръст от съответно 4,6% и 1,5%, подкрепяна основно от ръста на продукцията при гражданското/инженерно строителство, на което основно се разчиташе за възраждане на строителния бранш след кризата.

Още от края на 2012 г. обаче продукцията при гражданското/инженерно строителство тръгна рязко надолу, като най-силният спад беше отчетен през ноември миналата година (13,8% на годишна база).

Тенденцията явно се обръща – през първите четири месеца на тази година е отчетен силен ръст на продукцията при гражданското/инженерно строителство. Темповете на повишение на строителната продукция в сегмента обаче се забавят от 15,3% през януари до 7,8% през април на годишна база. Ръстовете освен това не са достатъчни, за да компенсират отслабеното сградно строителство. Предстои да се усети и ефектът от спрените пари по оперативните програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“.

Същевременно сградното строителство е ускорило спада до 9 на сто през април на годишна база. Има известна възможност за забавяне на спада на строителната продукция в сградното строителство предвид отчетения лек ръст и на започнатите сгради, и на издадените разрешителни за строеж през първото тримесечие на годината. Строителите обаче се ориентират основно към по-малки сгради, които биха намерили сигурна реализация на пазара, и избягват спекулативните проекти.

Общият индекс на строителната продукция през април отчита спад от 1,3% спрямо март, сочат още данните на НСИ. Сградното строителство отново отчита по-силен спад в сравнение с гражданското/инженерно строителство – пониженията на месечна база са съответно 1,7% и 0,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Веск
преди 10 години
BG си е типична южноевропейска икономика, която без строителство не може да расте - искаме или не. Доколкото виждам в София и Варна новото си върви и на зелено. Само, че ниските цени в по-малките области поставят под въпрос строителството. Парцели, разрешителни, надзор, проекти, инфраструктура, паспорти, кредитиране и т.н. не е малко за ниска цена на имоти и смешни заплати. Жилищният фонд у нас е и стар и в лошо състояние. Застаряването с тези нива на строителство е много голямо. Потенциал има, но и държавата трябва да помогне. Строителите крият данъци - тук трябва да се направи нещо, да има по-малка тежест. Реално стари имоти с 40-50 процента изхабен ресурс като време са невероятно скъпи, което не е нормално. Не вярвам да дойдат по-добри времена в скоро време, който ще купува да се замисли. Аз лично мисля да се включа в един нов строеж , защото до по-добрите времена май ще стана пенсионер. Цените не зависят от бедните в крайна сметка - поне аз така смятам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
stasi666
преди 10 години
Нормално,строително разрешение в София струва на кв. колкото проекта!!! После изгради си канал,прекарай си ток и вода и чакай години да ти ги платят.Направи тротоари за твоя сметка и и и и и .................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още