IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Емилова: Наблюдава се все по-ясен недостиг на първокласни жилища

Има раздвижване сред инвеститори, които възобновяват намеренията си да реализират по-мащабни проекти, твърди мениджърът "Жилищни имоти" в Colliers

08:14 | 29.05.14 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Таня Емилова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Таня Емилова. Снимка: Личен архив

Какви са възможностите за инвестиции в този сегмент от пазара предвид търсенето и предлагането?

През последните 2 години се наблюдава все по-ясен недостиг на първокласни жилища, като същевременно интересът към имоти в комплекси отбелязва покачване. Търсенето вече изпреварва предлагането и пазарът усеща явен дефицит на качествен продукт в сегмента. От началото на годината се наблюдава раздвижване сред инвеститори, които възобновяват намеренията си да реализират по-мащабни проекти, които бяха замразени през последните няколко години.
 
Как очаквате да се развие този сегмент от пазара в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план?

Очакваме пазарът на средновисок и висок клас жилища да остане стабилен и през следващите години. Ще се наблюдава нарастване на търсенето, като цените ще запазят стабилни нива. Откриват се добри възможности за инвестиции в сегмента предвид ограниченото предлагане и завишеното търсене от страна на купувачите. Очакваме тези възможности да бъдат запълнени в близко бъдеще и на пазара да излязат нови, мащабни и смислени проекти.
 
Кои са най-предпочитаните райони за покупка на жилище от висок клас в София и страната?

Най-голям интерес се регистрира към южните райони на столицата и кварталите в подножието на Витоша, например Симеоново, Драгалевци, Бояна, Малинова долина, Камбаните, местност „Детски свят”, както и към проекти, разположени в близост до главни булеварди, като „Черни връх” и „Симеоновско шосе”. Тези райони ще продължат да бъдат атрактивни и в бъдеще
 
Кои са зоните в София и страната, най-подходящи за строителство на затворени жилищни комплекси?

Районите в подножието на Витоша и в близост до основни пътни артерии.

Какъв е оптималният брой жилищни сгради/жилища в един комплекс, както и съотношението застрояване/озеленяване/допълнителни услуги, за да бъде той привлекателен за обитателите му?

Това зависи много от местоположението и мащаба на комплекса, както и от много други фактори. Практиката по света е доказала, че за един качествен комплекс е от особено важно значение цялостната околна среда – чист въздух, зелени площи, паркове, алеи, оформени центрове за отдих и забавление, допълнителни услуги и системна поддръжка. За да се създаде такава среда, са необходими по-ниска плътност на застрояване и архитектура, съобразена с района и околностите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

5
rate up comment 17 rate down comment 5
studioaa
преди 10 години
Данъкът изобщо не е толкова висок колкото изглежда. В Лондон данъка варира между 3 и 7 % на година, а в САЩ между 1-4% на година в богатите щати като Калифорния. Освен данъкът ще регулира пазара и ще обезсмисли държането на празна имотка с цел препродавка, както е в нормалния свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 9
mick
преди 10 години
Е не е нужно данъкът да е чак толкова голям. Трябва просто да е достатъчен за поддържане на инфраструктурата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 9
studioaa
преди 10 години
Очевидно е откъде могат да дойдат парите за това от нормален данък имот. Собствениците трябва да бъдат принудани да плащат за инфраструктура независимо от волята им. Ако Столична Община годишно събира по 2% данък от всяка имотка и 5% данък heritage tax при прехвърляне на имотка на наследник годишно ще се събират 600-700 милиона лева повече и съответно ще може да се подобрява инфраструктурата ежегодно. Да разчиташ на собвениците да го правят сами е все едно да чакаш от умрял писмо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Проблемът не е само с инфраструктурата, а и с управлението на етажната собственост! В България за съжаление луксозен имот може да има единствено в затворен комплекс с много по строги от законовите правила за събиране на общите разходи и управление на имота!Бил съм в много луксозни сгради, където видимо много богати собственици не искат или не могат да се разберат за плащането на общите разходи и състоянието на общите площи е в ужасно състояние!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 52 rate down comment 2
mick
преди 10 години
В България, при сегашното ниво на поддържане на инфраструктурата, първокласни имоти и жилища е невъзможно да има. Това, че фирмите обявяват еди кой си имот за луксозен, и първокласен не значи че е такъв. Даже и да е построен от злато и диаманти. Щото ако ще трябва да стигаш до тоя имот, през разбити улици и тротоари. След това да паркираш в градинката отсреща.. Не става така.Ключовото е: Ежедневно поддържане - както на имотите така и на инфраструктурата. Едно е да се създаде нещо, друго е след това да се поддържа постоянно.Всъщност кой трябва да дава пари за поддържане на кварталната инфраструктура? Кой има интерес от това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още