IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Емилова: Наблюдава се все по-ясен недостиг на първокласни жилища

Има раздвижване сред инвеститори, които възобновяват намеренията си да реализират по-мащабни проекти, твърди мениджърът "Жилищни имоти" в Colliers

08:14 | 29.05.14 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Таня Емилова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Таня Емилова. Снимка: Личен архив

Таня Емилова има значителен опит в сферата на недвижимите имоти. Завършила е Мениджмънт и бизнес администрация в Champlain College, САЩ, като още тогава придобива опит в сферата на недвижимите имоти на международните пазари, тяхното управление и поддръжка. През 2005 г. се завръща в България, работейки за водеща българска компания за инвестиции и недвижими имоти. Присъединява се към Colliers през 2007 г., където в момента е  мениджър отдел "Жилищни имоти".

С нея разговаряме за тенденциите на пазара на имоти в средновисокия и високия клас. 

Г-жо Емилова, какви са актуалните тенденции на пазара на жилища в средновисокия и високия сегмент?

Пазарът на недвижими имоти в средновисокия и високия клас жилищни комплекси остава стабилен както през изминалата година, така и през първата половина на 2014 г. Интересът към качествени имоти в комплекси, които предлагат жизнен и социален уют, продължава да нараства. Същевременно предлагането остава ограничено предвид изчерпването на качествените имоти и липсата на ново предлагане в сегмента.
 
Какви са изискванията на купувачите към жилищата?

Няколко са основните фактори, които оказват влияние при избора на жилище. Сред основните са висок стандарт на изпълнение, функционално разпределение на жилищната площ, наличието на зелени площи и цялостна околна среда,  допълнителни услуги и професионално управление на комплекса. От важно значение са комуникативното местоположение и наличието на качествена инфраструктура. Не на последно място е благоприятната среда, която се формира благодарение на съжителството на сходни по социален статус семейства.

Оптималното съотношение цена-качество-инфраструктура продължава да бъде ключово за търсещите качествен имот, като някои от тях са склонни да инвестират повече от предвиденото, за да удовлетворят напълно изискванията си. Същевременно ако някои от тези характеристики не са налице, купувачите биха предпочели да забавят покупката във времето, вместо да направят компромис.
 
Какви са тенденциите при цените и отстъпките – доколко са реалистични очакванията на купувачите и продавачите?

Цените на имотите в сегмента са стабилни през последните 2 години, като варират в широки граници между 850-1 600 евро за кв. м. жилищна площ (с включен ДДС) и зависят от функционалното разпределение на имота, местоположението, качеството и допълнителните услуги. Разликата между офертна и продажна цена постепенно се стопява, като средната отстъпка за жилищен имот е около 12%.

Последна актуализация: 15:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

5
rate up comment 17 rate down comment 5
studioaa
преди 10 години
Данъкът изобщо не е толкова висок колкото изглежда. В Лондон данъка варира между 3 и 7 % на година, а в САЩ между 1-4% на година в богатите щати като Калифорния. Освен данъкът ще регулира пазара и ще обезсмисли държането на празна имотка с цел препродавка, както е в нормалния свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 9
mick
преди 10 години
Е не е нужно данъкът да е чак толкова голям. Трябва просто да е достатъчен за поддържане на инфраструктурата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 9
studioaa
преди 10 години
Очевидно е откъде могат да дойдат парите за това от нормален данък имот. Собствениците трябва да бъдат принудани да плащат за инфраструктура независимо от волята им. Ако Столична Община годишно събира по 2% данък от всяка имотка и 5% данък heritage tax при прехвърляне на имотка на наследник годишно ще се събират 600-700 милиона лева повече и съответно ще може да се подобрява инфраструктурата ежегодно. Да разчиташ на собвениците да го правят сами е все едно да чакаш от умрял писмо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Проблемът не е само с инфраструктурата, а и с управлението на етажната собственост! В България за съжаление луксозен имот може да има единствено в затворен комплекс с много по строги от законовите правила за събиране на общите разходи и управление на имота!Бил съм в много луксозни сгради, където видимо много богати собственици не искат или не могат да се разберат за плащането на общите разходи и състоянието на общите площи е в ужасно състояние!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 52 rate down comment 2
mick
преди 10 години
В България, при сегашното ниво на поддържане на инфраструктурата, първокласни имоти и жилища е невъзможно да има. Това, че фирмите обявяват еди кой си имот за луксозен, и първокласен не значи че е такъв. Даже и да е построен от злато и диаманти. Щото ако ще трябва да стигаш до тоя имот, през разбити улици и тротоари. След това да паркираш в градинката отсреща.. Не става така.Ключовото е: Ежедневно поддържане - както на имотите така и на инфраструктурата. Едно е да се създаде нещо, друго е след това да се поддържа постоянно.Всъщност кой трябва да дава пари за поддържане на кварталната инфраструктура? Кой има интерес от това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още