IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на нови жилища в САЩ се "събуди" след зимната летаргия

Издадените разрешителни за строеж през април отчитат ръст до почти шестгодишен максимум

17:49 | 16.05.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Строителството на нови жилища в САЩ се "събуди" след зимната летаргия

Новото жилищно строителство в САЩ е нараснало до най-високо ниво от ноември миналата година през април. Разрешителните за строеж пък са се увеличили до почти шестгодишен максимум, съобщава Ройтерс, като се позовава на американското търговско министерство.

Започнатите нови жилища са нараснали с 13,2% спрямо март до 1,07 млн. жилищни единици на годишна база с отчитане на сезонните корекции. На годишна база отчетеният ръст е над 26 на сто.

Същевременно ревизираните данни за март показват, че са били започнати по-малко жилища, отколкото беше обявено. Ръстът на началното жилищно строителство през третия месец на годината е бил 2%, а не 2,8%, каквато беше предварителната оценка.

През април строителството на еднофамилни жилища се е увеличило с 0,8% до 649 жилищни единици на годишна база. Строителството на многофамилни жилищни сгради отчита значително по-силен ръст – близо 40 на сто до 423 хил. жилищни единици.

Същевременно при издадените през април разрешителни за строеж, които са индикация за бъдещата активност в сектора, е отчетено увеличение от 0% до 1,08 млн. жилищни единици, което е най-високо ниво от юни 2008 г. Разрешителните за строителство на еднофамилни жилища отново отчитат по-бавен ръст – 0,3%, докато разрешителните за строителство на многофамилни жилищни сгради са се повишили с 19,5%.

Възстановяването на жилищния пазар в САЩ започна да се забавя заради ръста на лихвите по ипотеките, увеличаващите се цени на имотите, стагнацията при доходите и затегнатите условия за кредитиране.

По-студената от обичайното зима също оказа натиск върху активността настроителния сектор.

Забавянето на жилищния пазар привлече вниманието и на Федералния резерв на САЩ. Наскоро председателят на Фед Джанет Йелън предупреди, че това може да доведе до забавяне на цялата американска икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още