IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитирането - ключов фактор за възстановяването на пазара на имоти в Испания

Чуждите купувачи на имоти могат да получат кредит за до 60% от стойността на жилището, данъците и таксите за сделките достигат до 15% от стойността

11:45 | 12.05.14 г.
Кредитирането - ключов фактор за възстановяването на пазара на имоти в Испания

Въпреки съобщенията, че чуждите купувачи пак атакуват пазара на имоти в Испания в търсене на изгодни сделки, пазарът няма да се възстанови напълно, докато банките не отпуснат правилата за кредитиране, пише онлайн изданието propertywire.com, като се позовава на Крис Мърсър от консултантската компания Mercers.

В момента банките отпускат максимално 60% от стойността на имота на чужди купувачи. В допълнение, чужденците трябва да платят и до около 15% от цената на сделката под формата на данъци и такси. Това допълнително завишава първоначалните разходи, необходими за придобиване на имот в Испания, подчертава Мърсър.

По думите на експерта, освен ако не става дума за покупка на отнет от банка имот, купувачите трябва да разполагат с поне половината от нужните пари за сделката. Ако пък се купува имот, отнет от банка, купувачите могат да получат кредит дори за пълната стойност на имот, че и повече.

„Ситуацията поставя в неизгодно положение голяма част от купувачите, тъй като те се нуждаят от по-голям кредит. Ако правителството иска да съживи икономиката, банките трябва да облекчат критериите си за кредитиране“, посочва Крис Мърсър.

„Ние не искаме още един кредитен балон, който да се спука заради кредити, дадени на неподходящи кредитополучатели. Ако подходящите клиенти обаче могат да получат финансиране, това ще доведе до ръст на чуждите купувачи, които навлизат на пазара“, пояснява кой.

Според данните на агенцията на Мърсър пазарът в Испания се е отлепил от дъното. Продажбите на компанията му в Мурсия са нараснали с 60 на сто през 2013 г. спрямо 2012 г. Подобни ръстове се отчитат и за първото тримесечие на тази година, но според Мърсър ръстът може да е още по-силен.

Данните на централната банка за ипотеките сочат, че кредитирането се е понижило за 46-ти пореден месец през февруари. По време на кризата цените на имотите се понижиха средно с 30-40 на сто, но обемът на кредитирането се е сринал от 173 млрд. евро през 2007 г. до 26 млрд. през 2013 г.

Новините за испанската икономика обаче вече не са никак лоши. Страната излезе от рецесията, а през първото тримесечие брутният вътрешен продукт се разшири с най-бърз темп от над 6 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още