IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръстът на цените на жилищата на Острова се ускорява

Пазарът на имоти в страната е подкрепян от разширяващата се икономика

13:20 | 01.05.14 г.
Ръстът на цените на жилищата на Острова се ускорява

Ръстът на цените на жилищата във Великобритания се е ускорил през април заради бързите темпове, с които се повишават имотите в Лондон, съобщава Bloomberg.

Данните на Nationwide Building Society сочат, че средната стойност на жилище на Острова е нараснала с 1,2% спрямо март до 183 577 паунда (310 хил. долара). Икономисти, анкетирани от информационната агенция, очакваха повишение от 0,6%.

На годишна база цените са се увеличили с близо 11 на сто, което е най-силният им годишен ръст от юни 2007 г.

Пазарът на имоти в страната е подкрепян от разширяващата се икономика, рекордно ниските лихви по кредитите и програмата на правителството за стимулиране купувачите на първи дом. Ситуацията на пазара принуди централната банка на Острова да предупреди за опасност от жилищен балон.

Най-сериозна е опасността от спукването на балон в столицата Лондон и югоизточните райони на Великобритания. Цените на жилищата в Лондон през първото тримесечие са с около 20 на сто над предкризисните равнища, докато цените в страната като цяло са с 2% под пиковите равнища, отчетени преди кризата.

Същевременно поземленият регистър на Великобритания отчете коренно противоположна тенденция при цените на имотите на Острова. Данните сочат, че средната цена на жилище в Англия и Уелс се е понижила леко през март за първи път от пет месеца, съобщава FT. На годишна база обаче е отчетен ръст от 5,6%, сочат данните.

За Лондон е отчетено месечно повишение от 0,6%, а годишно – от 12,4% до средните 414 490 паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 23.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още