IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е 13-та в Европа по строителство на нови молове

Русия и Турция се очертават като най-активните строителни дестинации

10:50 | 03.04.14 г. 8
България е 13-та в Европа по строителство на нови молове

България е на 13-то място в Европа по строителство на нови молове, сочат данни на консултантската компания Cushman&Wakefield. През 2014 и 2015 г. в страната се очаква да отворят врати 4 нови търговски центъра с обща площ малко над 200 хил. кв. метра, с които общата площ на шопинг центровете у нас ще се увеличи с 19 на сто.

През втората половина на миналата година у нас обаче не е отворил врати нито един нов мол, посочват от компанията.

Освен това по разпределение на площите на съвременните търговски центрове на 1 000 души население сме в дъното на класацията – с малко над 100 кв. м. на 1 000 души при средно за Европейския съюз (ЕС) от 268,3 кв. м. По-малка площ на моловете на 1 000 души население е отчетена само в Украйна, Гърция, Босна и Херцеговина и Сърбия.

Лидер по строителство на нови молове на Стария континент е Русия, където през тази и следващата година се очаква да бъдат завършени 2,6 млн. кв. м нови модерни търговски площи. Втората позиция е за Турция с 2,2 млн. кв. м.

Топ 10 се допълва от Франция, Украйна, Италия, Полша, Германия, Швеция, Холандия и Великобритания.

Русия е и лидер по новооткрити молове през второто полугодие на 2013 г. - почти 1 млн. кв. м, което е малко под една трета от всички завършени площи в Европа. Втората позиция отново е за Турция с малко под 500 хил. кв. м, а трета е Украйна с близо 341 хил. кв. м. Топ пет се допълва от Полша и Франция.

Строителната активност в търговския сектор в Европа

Строителната активност в Европа се е ускорила значително през второто шестмесечие на 2013 г. За периода на пазара са излезли нови 3,6 млн. кв. м търговски площи, което е двойно повече спрямо първото полугодие и малко над същия период на 2012 г. (3,4 млн. кв. м). Все пак обемът на завършените площи е под очакванията, тъй като откриването на няколко проекта беше отложено за 2014 г.

Най-активно е строителството на молове в Централна и Източна Европа – близо 70 на сто от всички през второто полугодие площи (около 2,4 млн. кв. м) са в държавите от региона. Очаква се тенденцията да се задържи и през 2014 и 2015 г. търговските площи да съставляват две трети от новозавършените площи в Европа.

Експертите прогнозират, че тази година в Централна и Източна Европа ще бъдат пуснати на пазара нови 6,8 млн. кв. м. Активността ще се забави през следващата година, когато се очаква да бъдат завършени още 4,2 млн. кв. м.

Заради влошените геополитически условия в Източна Европа обаче може да се очаква още по-силно забавяне на строителната активност, ако бъдат отложени някои от проектите, предвидени за реализация.

Последна актуализация: 13:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
Dimat
преди 10 години
Няма производство,земите пустеят,внасяме даже домати и краставици,а моловете никнат като гъби.България уверено навлиза в ерата на молоидиотизма -новият социално икономически строй,предшестващ световния идиотизъм-глобализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 10 години
Случайни са случайни са
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Ограничаването на строежа на моловете не означава ограничение на търговията! В по голямата част от държавите в ЕС има ограничение на строеж на молове близко до центъра, като ограничават броят им и спрямо броя на населението. Целта е да не се концентрира цялата търговска дейност в моловете, а по възможност и в магазини по улиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
vivankata
преди 10 години
Ихааа, и за какво са ти ограничения. "Утре" като решиш да си продаваш (или да си купуваш) стока да разбереш, че можеш да избираш само от един магазин ли? Но пък със сигурност, както ти се иска, в близко бъдеще ще има и ограничения, като се позастроят още малко. Те и затова бързат инвеститорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
MZ/X
преди 10 години
Причината да има много молове в България е липсата на ограничение за строеж на молове. В повечето държави има определени рестрикции за строеж на молове с цел да не замира градската среда.София е много добър пример как търговията извън моловете постепенно замира, а градската среда става все по занемарена и изоставена. В крайна сметка града се превръща в едно неприятно транзитно място между дома и мола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 10 години
е то идеята е всички да работим по моловете явно :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
SS-23
преди 10 години
България е 13-та в Европа по строителство на нови молове ....===================================.... и последна в света по заплати !"Държава" на абсурдите ! (кавичките не са случайни)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
Молове - добре, а по откриване на работни места, че да имаме пари за моловете, на кое място сме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още