IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Найроби е лидер по ръст на наемите на луксозни жилища

В глобален мащаб наемите на първокласните имоти са забавили ръста си до 4,8% през миналата година

15:05 | 01.04.14 г.
Найроби е лидер по ръст на наемите на луксозни жилища

Столицата на Кения Найроби остава лидер по ръст на наемите на първокласни жилищни имоти на 17 водещи пазара в света през последното тримесечие на миналата година, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

За периода октомври-декември 2013 г. наемните равнища на луксозните жилища в Найроби са нараснали с 25,9% на годишна база и с 5,2% за тримесечието.

На второ място е Дубай с 13,6% годишен ръст и 4% за тримесечието, а на трето – Тел Авив с 12,1% годишен ръст и 2,5% за тримесечието.

Първата десетка се допълва от Цюрих, Москва, Гуандзъ, Торонто, Пекин, Ню Йорк и Женева.

Спад на наемите на луксозни имоти е отчетен само в Лондон и Хонконг със съответно по 2,3% на годишна база и 1,2% и 0,1% - за тримесечието.

В глобален мащаб наемите на луксозни имоти са забавили ръста си до 4,8% през миналата година от 5,1% през 2012 г. заради слабия ръст на заетостта, посочват от компанията в доклада.

Развиващите се пазари се утвърждават като дестинациите с най-силен ръст на наемите на луксозните имоти, тъй като привличат все повече мултинационални компании. Дубай пък затвърждава статута си на най-безопасната дестинация в Близкия Изток заради събитията в Египет и Сирия.

Ситуацията в Ню Йорк и Лондон отразява контрастите във финансовите сектори в двата града, пояснява Кейт Евърет-Алан от компанията. Наемите на луксозни имоти в "Голямата ябълка" през последното тримесечие на миналата година са се повишили с 3,5% на годишна база и с близо 9 на сто спрямо предходното тримесечие заради експанзията на финансовия сектор и ръста на бонусите.

В Лондон обаче заетостта във финансовия сектор се е свила през миналата година, което в голяма степен се е отразило и на наемите.

В Хонконг пазарът се забавя заради рестрикциите, с които местната власт се опитва да овладее неконтролируемия ръст на цените на имотите, но и заради намаляващия брой чужденци, които пристигат да работят в региона.

Заради ограниченията на пазара все повече собственици се съгласяват да преговарят с наемателите в сравнение с периода преди кризата и преди въвеждането на рестрикциите. Освен това натискът върху наемите се засилва заради все по-големия брой жители на Хонконг, които избират да наемат жилище вместо да купуват заради невъзможност да си осигурят кредитен ресурс, подчертават от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още