IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на ДДС за съпътстваща инфраструктура - мисията невъзможна?

Необходимо е държавата да се включи по-активно в изграждането на инфраструктурата в зависимост от категорията на инвеститорите, според депутат

15:13 | 21.03.14 г.
Възстановяването на ДДС за съпътстваща инфраструктура - мисията невъзможна?

Инвеститорите в имоти едва ли ще срещнат разбиране от държавата за възстановяването на ДДС за вложените в довеждаща инфраструктура средства. Това стана ясно на форум, посветен на състоянието на пазара на индустриални и офис площи и логистични паркове.

Асоциация на собствениците на бизнес сгради в България е готова с предложения за законодателни промени, касаещи възстановяването на ДДС за изградена от инвеститорите инфраструктура, съобщи на форума Валентин Маринов от b2bMagazine, един от организаторите на форума.

Председателят на парламентарната комисия по инвестиционно проектиране и народен представител от Коалиция за България Емил Костадинов обаче посочи, че механизъм за възстановяване на ДДС за прилежаща инфраструктура няма. По думите му ако започне да се възстановява ДДС на инвеститорите заради изградени допълнителни съоръжения, това може да „отвори и други търсения“.

Според Костадинов е необходимо държавата да се включи по-активно в изграждането на инфраструктурата в зависимост от категорията на инвеститорите.

На бизнеса често му се налага да изгражда за собствена сметка съпътстващата инфраструктура, която е ключова за експлоатацията на самите обекти – например улици и кръстовища, канализация, електрическа мрежа и т. н. Тази инфраструктура след това се „дарява“ на общината или държавата, а фирмите не могат да ползват данъчен кредит.

Данъчната администрация не признава разходите за строителство извън самата инвестиция за конкретния обект заради постановки в Закона за ДДС.

Някои фирми се наеха да водят дела. Едни от най-популярните казуси са за тунела на "Цариградско шосе" в София, който води до The Mall, както и за кръстовището при мол Сердика също в столицата. Други обаче или преглъщат щетите, или намират други начини за „отчитане“ на разходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още