IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските лидери ще подкрепят икономиката с нов план за урбанизация

Правителството в Пекин планира да повиши дела на населението в градовете до 60% към 2020 г.

15:49 | 17.03.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Китайските лидери ще подкрепят икономиката с нов план за урбанизация

Китайските лидери разкриха нов план за мащабно строителство на инфраструктура с надеждата да преодолеят забавянето на икономиката, както и да подпомогнат преместването на 100 млн. души от селските райони в градовете, съобщава FT.

Новият план за урбанизация предвижда създаването на програма за изграждане на транспортни мрежи, градска инфраструктура и жилища от сега до 2020 г.

Властите в Китай обещават да направят урбаницацията „ориентирана към човека и природата“, но планът е насочен и към повишаване на растежа в момент, в който икономиката на Китай се забавя след години на силен ръст, подхранван от бума в кредитирането.

В по-дългосрочен план китайските лидери искат да се смени модела на растеж на страната, като пренасочат икономиката към сектора на услугите и потреблението. Според политиците обаче е необходимо да се насърчават и инвестициите в краткосрочен план, за да се гарантира заетостта и политическата стабилност.

„Вътрешното търсене е основен стимул за развитие на Китай и най-голям потенциал за разширяване на вътрешното търсене има в урбанизацията“, посочва се в документа.

Около 54 на сто от населението на Китай живее в градовете в сравнение с 80% в развитите икономики и 60% - в развиващите се икономики, с които страната се сравнява.

Правителството на Китай планира да повиши дела на населението в градовете до 60% към 2020 г. Задачата обаче се усложнява заради ограниченията на системата на жителството.

Домакинствата от селските райони, които не си осигурят разрешително при преместване в град, не могат да ползват никакви социални услуги, включително нямат достъп до здравеопазване, образование и пенсии. Около 270 млн. души в Китай са изпаднали в безизходица заради тази система и често се връщат в родните си села.

Това означава, че голяма част от урбанизацията на Китай към днешна дата е обратима – проблем, който правителството също се надява да реши с новия план. Целта е до 2020 г. на 100 хил. от тези мигранти да им се издаде разрешително и да се реши проблемът с жителството.

До 2020 г. освен това се планира всеки град с над 200 хил. жители да бъде свързан със стандартни жп линии и скоростни пътища, а всеки град с население над 500 хил. души ще разполага и със скоростна жп връзка.

Предвижда се и изграждането на нови летища, за да се осигури поне 90% покритие на гражданската авиация в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още