IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западна Европа - най-атрактивна за инвеститорите в бизнес имоти

Испания се връща на радара на инвеститорите, офисите остават най-предпочитаният актив от тях

14:04 | 16.03.14 г.
Западна Европа - най-атрактивна за инвеститорите в бизнес имоти

Западна Европа се очертава като най-атрактивният регион за инвестиции в бизнес имоти през тази година, сочат данните от прочуване на консултантската компания CBRE, осъществено сред близо 400 инвеститори – фондове, компании за частен капитал, пенсионни фондове, застрахователни компании, публични компании за инвестиции в имоти и други.

Близо три четвърти от анкетираните заявяват, че планират да инвестират в Западна Европа през годината срещу 45% през миналата година. По-силното доверие в региона се дължи на подобряването на икономическите условия и понижаването на несигурността, подчертава се в доклада.

Вторият най-атрактивен за участниците в проучването регион е Централна и Източна Европа. Делът на инвеститорите, които са се насочили към него обаче, се е понижил леко от около 18 на сто до 14 на сто.

Значително намалява интересът към Северна Америка и Азия, въпреки че от инвеститорите, които планират експанзия извън Европа, САЩ и утвърдените азиатски икономики са най-предпочитани за инвестиции в бизнес имоти.

Резултатите от проучването показват известни размествания в предпочитанията на инвеститорите в сравнение с миналата година. Великобритания се очертава като най-атрактивната държава, следвана от Германия, която миналата година държеше лидерската позиция.

Третата позиция е за Испания, като се отчита и най-силен ръст на инвеститорския интерес към страната. Намалява обаче интереса към Полша, Франция, Скандинавските държави, както и другите страни от Централна и Източна Европа.

Респондентите определят Лондон като най-атрактивен град за инвестиции в бизнес имоти. Втората позиция е на Мадрид, който записва впечатляващ ръст на интереса към възможностите за инвестиции. Следват Берлин, Мюнхен, Париж, Амстердам, Дъблин, Варшава, Хамбург и Барселона, където също е отчетен съществен ръст на интереса към инвестициите в бизнес имоти.

Офисите остават най-предпочитаният актив от инвеститорите, следвани от логистичните площи, търговските центрове и жилищните имоти. Най-съществен ръст обаче отбелязва интересът към индустриалните имоти.

От алтернативните активи най-популярни сред инвеститорите са инвестициите в туристическата индустрия, в жилищата за студенти, в здравеопазването, паркингите, инфраструктурата и жилищата за пенсионери.

Същевременно продължава да се засилва и апетитът на инвеститорите в бизнес имоти за риск. Почти половината от анкетираните заявяват, че смятат да инвестират във второстепенни активи заради подобрените икономически условия, по-ниските цени и липсата на първокласни активи на пазара.

Като най-голям риск за пазара на бизнес имоти инвеститорите определят вече надценените активи, затягането на паричната политика в САЩ и ръст на лихвите, мерки за икономии в отделните страни, както и забавяне на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още