IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хотелският сектор в Европа се радва на по-добри възможности за финансиране

Апетитът на инвеститорите в хотели се изостря заради по-добрата възвръщаемост

16:05 | 09.03.14 г.
Хотелският сектор в Европа се радва на по-добри възможности за финансиране

Хотелиерският сектор в Европа вече се радва на значително по-добри опции за финансиране на фона на интереса на инвеститорите заради по-високата възвръщаемост в среда на ниски лихви, съобщава Ройтерс.

Представители на индустрията коментират, че и кредиторите, и инвеститорите вече много по-добре разбират сектора и го виждат повече като бизнес инвестиция, отколкото като опит за игра със сектора на имотите.

„За първи път от пет години можем да кажем, че хората са уверени за сделките и наличието на финансиране“, коментира Карън Фрийби от юридическата кантора Berwin Leighton Paisner (BLP).

Данните на консултантската компания сочат, че 97 на сто от мениджърите в хотелската индустрия очакват ръст на приходите от стая през 2014 г.

Наскоро консултантската компания HVS съобщи, че обемът на трансакциите в хотелския сектор в Европа е достигнал 7,7 млрд. евро през 2013 г., което е с 39% повече в сравнение с 2012 г., но все още е под 18,8-те млрд. евро, отчетени през пиковата 2008 г.

От компанията посочват, че апетитът на инвеститорите в хотели е останал изострен и в началото на тази година. Jones Lang LaSalle пък очаква обемът на инвестициите в хотели в глобален план да достигне 50 млрд. долара през тази година – с 10 на сто повече спрямо 2013 г.

Тази година се очаква засилване на портфейлните сделки. Хотелските вериги също имат агресивни планове за експанзия, особено на развиващите се пазари, които се радват на солиден ръст. Един от всеки пет бизнеса в хотелиерската индустрия планира да строи нови сгради, посочват BLP.

Половината от анкетираните от юридическата фирма експерти очакват банките да са водещите кредитори за новите проекти в сектора. Една трета от анкетираните обаче заявяват, че застрахователите и фирмите за дялов капитал също ще имат осезаем дял във финансирането на новите проекти.

В миналото секторът се доминираше от търговските банки и богати физически лица.

Отчита се и прехвърляне на инвеститори от търговските площи и офисите към хотелите. Много от тях се интересуват и от трофейни сделки, но те са „патент“ най-вече на богатите физически лица, активни в този сегмент от пазара, отколкото на фондовете, които търсят поне 15 на сто възвръщаемост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 31.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още