IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общината в Пловдив обновява Цар Симеоновата градина до лятото на 2015 г.

Граждани готвят съдебни дела и сигнал до службата за измами с еврофондове заради ремонтите

16:22 | 26.02.14 г.
Общината в Пловдив обновява Цар Симеоновата градина до лятото на 2015 г.

До лятото на 2015 г. общината в Пловдив планира да върне автентичния вид на Цар Симеоновата градина в града. Предвидено е възстановяване на архитектурни елементи от 1936 година, сред които са Централният павилион и фонтанът на Деметра, посочват от общината.

Вчера започна вторият етап от цялостната реконструкция на парка, който се изпълнява от „Главболгарстрой“. Предвижда се подмяна на всички ВиК съоръжения в градината, като Пеещите фонтани ще бъдат оборудвани със специална система за музикално озвучаване и осветление.

Ремонтите се финансират по проекта „Изграждане на зелена и достъпна градска среда в град Пловдив“ с пари от оперативната програма „Регионално развитие“. За ремонта са предвидени почти 8 млн. лева, от които 4,75 млн. е безвъзмездното финансиране.

„От създаването на Цар Симеоновата градина през 1892 г. никога досега не е правен друг проект за нейното възстановяване и поддържане“, коментира инж. Димитър Кацарски, зам.-кмет по дейност „Общинска собственост, устройство на територията, строителство и инвестиции” в Община Пловдив.

Дейностите са разделени в три процедури. Предвижда се възстановяване на Централния павилион от 1936 г., като през него ще се преминава свободно, под озеленена пергола във вид на арка.

Цялостното архитектурно оформяне е подчинено на духа на Първото българско изложение от 1892 г., заради което е създадена и Цар Симеоновата градина. В онази епоха едно от основните изисквания било изложбените павилиони да бъдат разположени в градинска среда, подчертават от общината в Пловдив.

Предстои подмяна и на осветителните тела и изграждане на автоматична поливна система в цялата градина. След като бъде засадена и нова растителност, зелените площи в парка ще се увеличават с 3 декара, според инж. Кацарски.

Реконструкцията на голямото езеро ще го доближи максимално до някогашния му първообраз. С естествени павета предстои да бъде възстановена алейната мрежа около фонтана „Деметра“. В него и в останалите фонтани в градината водата ще се поддържа бистра благодарение на модерни пречиствателни инсталации.

„Деметра” е произведение на италианския скулптор Арналдо Дзоки. Фигурата на богинята е изпълнена по специфична технология в края на 19-и век. В момента обаче състоянието й не позволява реставрация, защото корозията е повсеместна, а липсват и детайли от композицията.

По мнение на специалисти реставрацията е невъзможна, тъй като конструкцията на фигурата е нарушена. Затова ще бъде изработено бронзово копие, а оригиналът ще бъде изложен в музей, уточни зам.- кметът.

Основна реконструкция ще се извърши и на малките езера „Жабките”, които са разположени от двете страни на главната алея. Езерото с рибките ще се сдобие с нова хидроизолационна система и специална пречиствателна инсталация, за да се създаде естествена среда за живот на различните видове риби.

При езерото с мечката, което е в добро състояние и с изцяло подменена хидроизолация, проектът предвижда нова облицовка по бордовете, нова настилка около него, идентична с тази в предната част на съоръжението, с два нови къта за сядане.

Ремонтът на Цар Симеоновата градина разбуни духовете в Пловдив. Граждани успяха да спрат проекта за подземен паркинг под Пеещите фонтани, но въпреки това отново протестираха заради недоверието към местната власт и опасенията, че общината може и да не спази обещанието.

Пловдивчани алармираха и за нерегламентирана сеч в парка. По проект се предвижда изсичането на болни дървета и замяната им с нови, но граждани се опасяват, че се изсичат здрави дървета.

Протестиращите готвят и сигнал до службата за измами с еврофондове, съобщи за Дарик строителният инженер Георги Сербезов. По думите му Община Пловдив е получила финансирането, без да отговаря на изискването на оперативната програма. Той допълни, че в момента се подготвят още 2 дела за внасяне в съда срещу дейностите в Цар Симеоновата градина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още