IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на пазара на бизнес имоти в Европа - крехко, но устойчиво

Засилва се активността на периферните пазари, особено в Испания и Италия

13:16 | 25.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Възстановяването на пазара на бизнес имоти в Европа - крехко, но устойчиво

Измина доста време откакто председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) обеща, че институцията ще направи „каквото е необходимо, за да спаси еврото“. Оттогава доверието не само в еврото, но и в пазара на бизнес имоти в европейския регион, значително се подобри, пише в доклад на консултантската компания Knight Frank.

Еврозоната излезе от рецесията, въпреки че възстановяването остава крехко. Възстановяването в САЩ, което набира скорост, също се изправя пред известна несигурност заради оттеглянето на паричните стимули.

От гледна точка на инвеститорите по-голямата стабилност, която се наблюдава в Европа, е може би най-сериозната промяна в сравнение с миналата година. Въпреки че някои от държавите – главно в периферията на еврозоната, продължават да се борят с икономическите си проблеми, темповете на спад на техните икономики значително се е забавил и се очаква през тази и следващата година те също да започнат да преодоляват рецесията.

Въпреки хубавите новини за икономиката обаче възстановяването на наемния пазар продължава да е неравномерно. Докато усвояването в ключовите американски градове започна да се ускорява през 2013 г., по-бавният растеж и големите проекти в строеж в Централна и Източна Европа и Азиатско-тихоокеанския регион предизвикват известни опасения.

В Европа балансът на силите отново е на страната на наемателите, въпреки че заради подобряването на икономиката се засили активността на пазарите и незаетите площи започнаха да намаляват.

Ако се гледа по сектори, най-активни са компаниите от ТМТ сектора (технологии, медии, телекомуникации), които обаче се насочват към ключови пазари като Ню Йорк, Лондон, Хонконг и Сингапур.

Подобряването на икономическата обстановка засили и инвестициите в бизнес имоти, като голяма част от ръста се генерира от по-бързото възстановяване на пазара в САЩ.

Засилва се и активността на периферните пазари в Европа и особено в Испания и Италия. Засега обаче фокусът на инвеститорите там е върху първокласните активи и добрите сделки с качествени подценени активи.

Очевидно е обаче засилването на интереса на инвеститорите към по-рисковите пазари и активи. Активизира се пазарът на водещите второстепенни градове от ранга на Дъблин например.

Сред водещите играчи на пазара се нареждат суверенните инвестиционни фондове, които търсят подходящи пазари за навлизане в Европа. Конкретно южнокорейският и катарският фонд предпочитат да действат в по-малките градове.

При трансграничните инвестиции преобладават израелските и американските инвеститори. Фондовете за имоти – главно от САЩ, Южна Африка, Мексико, Канада и Япония, също играят значителна роля за засилването на пазарната активност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още