IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови реформи може да се окажат спънка пред ипотечното кредитиране в САЩ

Кредиторите ще проверяват дали клиентите им могат да погасяват жилищните си кредити според правилата, изготвени от Бюрото за финансова защита на потребителите

10:52 | 10.01.14 г.
Нови реформи може да се окажат спънка пред ипотечното кредитиране в САЩ

Законът Дод-Франк осигурява известна защита от подобни дела за кредиторите, отпускащи "квалифицирани" кредити, които нямат характеристиките на рискови заеми, а свързаните такси трябва да възлизат на не повече от 3% от общата сума на кредита.

В окончателната версия на реформите, публикувана от потребителското бюро, през първите няколко години всички кредити, които отговарят на условията за покупка от Fannie Mae и Freddie Mac, ще се смятат за "квалифицирани". Това означава, че повечето от кредитите, отпуснати в момента, ще получат допълнителна защита от закона.

Wells Fargo и някои други кредитори вече обявиха, че ще отпускат неквалифицирани ипотечни заеми на богати клиенти, въпреки че се очаква този пазар да е малък.

Правилото за способността за погасяване е само една част от групата реформи, които предстоят. Предвидени са и строги нови изисквания за компаниите за ипотечни услуги. Обикновено те събират вноските и общуват със собствениците на жилища, но след кризата допуснаха множество грешки, заради които много кредитополучатели загубиха домовете си.

Лобистите от банковия сектор са по-песимистично настроени от редица жилищни експерти и предупреждават, че някои кредитори ще са твърде предпазливи, докато свикнат с новите изисквания.

Редица малки банки разчитат на външни фирми за разработването на технологиите, използвани за генериране на условията за отпускане на заеми. Част от тези фирми извършиха промени миналия декември, заради които някои банки може би ще продължат да обучават персонала си и това едва ли ще приключи скоро, твърди Робърт Дейвис от Асоциацията на американските банкери.

Играчи от ипотечния бранш предупреждават, че е възможно кандидатите за ипотеки с по-ниски доходи да бъдат лишени от достъп до заеми, тъй като кредиторите ще загубят част от своята гъвкавост.

Тъй като обаче обработката на документите за кандидатстване отнема известно време, вероятно ще изминат няколко месеца, преди да бъдат изготвени данни за реалното въздействие на новите правила върху пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още