IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на туризма подкрепя ръста при инвестициите в хотели

Интересът на инвеститорите е съсредоточен върху първокласните активи и водещите туристически дестинации

09:49 | 16.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Възстановяването на туризма подкрепя ръста при инвестициите в хотели

През последните шест десетилетия туризмът претърпя сериозна експанзия и диверсификация и се превърна в един от най-големите и бързорастящи икономически сектори в света. Появиха се много нови и примамливи туристически дестинации, които представляват сериозно предизвикателство за традиционните центрове в Европа и Северна Америка, пише в доклад на BNP Pariba Real Estate, цитиран от онлайн изданието property-magazine.eu.

Въпреки предизвикателствата пред икономиката, очакванията на Световната организация по туризма към ООН са за 3-4% ръст на посещенията на туристите в глобален мащаб и 2-3% в Европа.

На фона на оптимистичната прогноза петте най-популярни туристически дестинации в Европа записват и сериозен ръст на инвестициите в хотели – над 4,5 млрд. евро само за първото полугодие, което е с 54% повече спрямо аналогичния период на миналата година.

Както и при другите видове имоти, инвеститорите в хотели също са фокусирани върху първокласните активи. Пазарът на хотели също се движи на две скорости – качествените хотели във водещите притегателни центрове за туристите генерират огромен интерес, докато по-зле представящите се хотели във второстепенните дестинации не успяват да намерят купувачи.

Великобритания продължава да доминира на инвестиционния пазар в хотелиерския сегмент. През първото шестмесечие страната е привлякла 1,9 млрд. евро, което е 23% ръст спрямо същия период на миналата година. Инвестициите в сегмента са концентрирани в Лондон, който е считан за безопасна и силна туристическа дестинация.

Във Франция обемът на инвестициите е достигнал 1,3 млрд. евро за периода януари-юни, което е със 119% спрямо същия период на миналата година. Ръстът се дължи основно на сделките с трофейни активи, като Mandarin Oriental и портфейлът от луксозни хотели на Concorde. Основни играчи на пазара в Париж са държавните инвестиционни фондове.

В Германия е записан ръст от 121% на инвестициите в хотели през първото полугодие до 800 млн. евро, сочат още данните на компанията. Повишението обаче също се определя от продажбата на портфейла на Queens Moat House.

В Италия продължава да се отчита спад на инвестициите в сегмента, но през лятото, след края на полугодието, са осъществени няколко трофейни продажби, които вероятно ще доведат до положителни данни към края на годината.

Сделките в Испания също сочат добър край на годината – очакванията са хотелиерският сегмент да излезе от негативната спирала, както и хотелите да подобрят оперативните си резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още