IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влиза в сила нормативната база за двете строителни министерства*

Промените в Закона за устройството на територията са обнародвани в днешния брой на Държавен вестник

10:37 | 26.07.13 г. 1
Влиза в сила нормативната база за двете строителни министерства*

Същевременно президентът Росен Плевнелиев разкритикува част от текстовете в закона, въпреки че го е подписал. От президентството съобщиха, че "с настоящите изменения не се постигат целите, посочени като мотиви за създаване на министерството (на инвестиционното проектиране - бел. ред.), напротив - изземат се правомощия и се затруднява определянето на компетентните органи. Дублират се структури с почти еднакви задъления и отговорности - и двамата министри ще одобряват подробни устройствени планове и проекти и ще издават разрешителни за строеж за национални обекти".

Обществото и бизнесът не получиха от отговорните институции отговор на въпроса как с механичното разделяне на правомощията между двете министерства и изземането на правомощия на местните власти ще бъде ускорен инвестиционният процес, смята президентът. Според него създаването на допълнителна нова държавна институция увеличава, а не намалява бюрокрацията и усложнява, вместо да опростява административния и регулаторен процес.

"Гражданите и бизнесът не са получили уверение, че създаването на допълнителен бюрократичен апарат – нова специализирана и обща администрация, която тепърва ще се изгражда като структура и капацитет, ще ги облекчи в сложния инвестиционен процес", посочва се в съобщение на президентската администрация, изпратено до медиите.

С приетия закон се засягат и правомощия на общините. Те няма да могат да одобряват изграждането на обекти с индикативна стойност над десет милиона лева, финансирани от фондове на Европейския съюз или от държавния бюджет. Тези обекти са в областта на ВиК сектора, третирането на битови отпадъци, защитни съоръжения, първостепенна улична мрежа I и II клас.

Плевнелиев посочва също така, че органите на местната власт се лишават от възможността сами да определят политиката по устройство на територията си. И, не на последно място, отнемането на правомощията засяга принципа за децентрализация на държавната власт, залегнал и в Конституцията. 

Президентът е на мнение, че с тези промени ще се забави, вместо да се ускори строителството и усвояването на средствата от европейските фондове в най-решителния за България момент.

* Актуализирано с позицията на президента Росен Плевнелиев

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Ново "министерство", с неясни отговорности и задължения, напълно излишно и неправилно структурирано! Честито нова бюрокрация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още