IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една четвърт от жилищата на пазара са надценени

Притиснати от кредитори купувачи от времето на бума "надуват" цените на имотите

09:55 | 24.07.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Строителната активност продължава да се свива, цените се стабилизират. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Строителната активност продължава да се свива, цените се стабилизират. Снимка: Investor.bg

Продължава да намалява обемът на предлаганите жилища на вторичния пазар. Към момента се реализират завършени сгради с Акт 16, а броят на новите обекти е малък и повечето все още са на ранен етап от строителството.

Същевременно строителната активност продължава да се свива, за което индикира постоянно намаляващият брой на издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради и жилища. Поради тази причина водещ е вторичният пазар и се очаква тази тенденция да се задържи поне в близко бъдеще.

Задоволяването на нуждата от жилище или преместване продължава да е водещ мотив за сделките. Най-привлекателни, особено за по-младите купувачи, които търсят по-добри възможности за работа, са големите градове, посочва се в доклада. Търсят се най-вече двустайните и тристайни жилища с площ 60-100 кв. м. В столицата има засилен интерес и към четиристайни жилища с площ до 180 кв. м, отчитат от агенцията.

Най-активни на пазара остават българите, а от чужденците руснаците запазват водещата си роля на пазара на имоти по Черноморието.

Що се отнася до пазара на наеми, през последните шест месеца обемът на предлагането остава без промяна. Търсят се най-вече двустайни и тристайни апартаменти, като предпочитани са новопостроените сгради, както и старите тухлени сгради.

Търсят се по-комуникативни квартали, в близост до удобен градски транспорт. Обзаведените апартаменти са по-предпочитаните, но се държи и на качеството на мебелите. Търсенето е предимно от млади семейства и студенти, които имат нужда от квартира по време на обучението си, посочват от компанията.

Наемите се запазват стабилни, като данните на компанията сочат минимален ръст от 0,26%.

Очакванията са строителната активност да остане ниска през цялата година, вторичният пазар да запази водещите си позиции, а цените – да останат стабилни.

Експертите прогнозират, че банките също ще са активни и ще продължат да подобряват условията по кредитите за покупка на жилища. Очаква се и активизиране на българите, живеещи в чужбина, които според компанията ще купуват жилища с цел отдаване под наем.

“Ценовата ножица” между очакванията на продавачи и купувачи ще продължи да се стеснява, а периодът на вземане на решение за покупка ще се скъсява, прогнозират още експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Уфф де да беши една 4етвърт. Ми то 4етри 4етвърти :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още