IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват спад на продажбите на жилища в Сингапур с до 27% през 2013 г.

Местните власти обещават да не позволят темпото на покачване на цените на жилищата да изпревари ръста на доходите

17:30 | 15.11.12 г.
Очакват спад на продажбите на жилища в Сингапур с до 27% през 2013 г.

Продажбите на жилища в Сингапур могат да паднат с до 27% през 2013 г., след като по-рано този година достигнаха рекордно високи стойност, прогнозира консултантската компания Jones Lang LaSalle, цитирана от Bloomberg.

Причината за очакваното сериозно понижение са серията от мерки за затягане на сектора, които правителството предприе в опит да охлади пазара.

От Jones Lang LaSalle прогнозират, че догодина продажбите могат да се свият до 16 000 жилища в сравнение с 22 000 тази година.

От началото на 2010 г. страната поетапно въведе различни мерки за затягане на сделките с имоти, включително по-високи първоначални вноски за покупката на второ жилище и нови данъци за чуждестранните купувачи.

През третото тримесечие на тази година цените на жилищата в Сингапур достигнаха рекордно високи стойности, което накара финансовия министър Тарман Шанмугаратнам да предупреди, че има опасност от балон на пазара на имоти.

В същото време той увери, че правителството няма да позволи темпото на покачване на цените на жилищата да изпревари ръста на доходите.

На 5 октомври местният финансов регулаторен орган и централната банка наредиха на банките да ограничат падежите на жилищните заеми, "за да се ограничи продължителният възходящ натиск върху цените на жилищните имоти".

През септември правителството обяви също така, че планира да наложи лимит за броя на жилищата, позволени за строителство в предградията, в опит да се справи с все по-масовата тенденция на изграждане на апартаменти с миниатюрни размери.

По данни на агенцията за градски преустройства продажбите на жилища в Сингапур са паднали с 26% през октомври в сравнение със септември, когато отбелязаха най-големия си скок от повече от три години насам.

Официални данни показват, че за първите девет месеца в страната са продадени 17 900 жилища. Според експерти около 20% от тях са апартаменти с площ под 50 кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още