IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Тил: Рисковият капитал в България все още не се е върнал

Привличането на рисков капитал зависи от нивото на прозрачност на пазара, каза на конференция новият изпълнителен директор на Инвестор.БГ АД

12:08 | 19.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Стюарт Тил. Снимка: Investor.bg
Стюарт Тил. Снимка: Investor.bg

За привличането на рисков капитал в България е необходима по-голяма прозрачност на пазара, каза Стюарт Тил, изпълнителен директор на Инвестор.БГ АД по време на петата годишна конференция „Дялово инвестиране в България и региона”.

В отговор на въпрос за развитието на фондовия пазар и инвестициите в рисков капитал в България, Тил отбеляза, че това е темата, от която най-много го боли. „Това наистина е чувствителен въпрос не само за България, но и за много пазари в Централна и Източна Европа“, допълни той.

Преди повече от 15 години ЕС прие директива, в която се казваше, че за да бъде привлечен рисков капитал и да се достигне пълният потенциал за растеж (в Източна Европа), „изходите“ от пазара трябва да са по-лесни и най-добрият начин за постигане на това е по-голямата му прозрачност.

Това е моделът на пазара в САЩ. Идеята е, че където има повече „изходи“ има повече рисков капитал, а където има повече рисков капитал има и по-голям растеж.

„Това наистина е голямо предизвикателство. Иска ми се да мога да кажа, че виждам признаци на завръщане на рисковия капитал на българския пазар. Иска ми се да видя статистика, която подкрепя това. За съжаление, това все още не се случва“, каза Тил.

Според него идването на рисков капитал тук зависи от това дали фондовите борси в региона ще успеят да достигнат такова ниво на прозрачност, така че инвеститор от Великобритания например да се чувства също толкова комфортно, както и у дома.

„Идеята, която стои зад Investor.bg, е именно медията да помогне за по-голямата прозрачност на фондовия пазар в България“, подчерта той.

Свързани компании:

Инвестор.БГ АД(IBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още