IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Магденберг: Honeywell България има 54% ръст на продажбите за 2009 г.

Компанията вложи $2 млн. за разширение на центъра си за системни решения у нас, който обслужва всички клиенти в Европа

12:15 | 05.05.10 г.
Едвин ван ден Магденберг. Снимка: Личен архив
Едвин ван ден Магденберг. Снимка: Личен архив

Едвин ван ден Магденберг е вицепрезидент на Honeywell Process Solutions (HPS – Индустриална автоматизация) за Европа, Близкия Изток и Африка от април 2009 г. Това включва продажби, доставка и поддръжка на системи за контрол и автоматизация в рафинерии, производство на хартия, химическата и фармацевтичната индустрия, производството на електричество, производството на изделия за крайно потребление и други.

Наскоро г-н Магденберг посети България, което бе повод да разговаряме с него за плановете на компанията и желанието на индустрията у нас да инвестира в технологично обновление.

- Г-н Магденберг, какъв е обемът на продажбите ви през 2009 г. в България и отчитате ли спад спрямо 2008 г., когато бяха за 29 млн. лв.?

През 2009 г. продажбите ни отбелязват ръст от 54% спрямо 2008. Основният двигател на растежа е центърът за промишлена автоматизация, който обслужва други звена на Honeywell в Европа.

- Защо именно в България създадохте Център за изграждане на системни решения, който обслужва всички източноевропейски клонове на Honeywell?

Ще започна с малко предистория – България е част от цялостната стратегия за развитие на Honeywell. Нашето решение да разширим центъра в България е в отговор на увеличеното търсене на решения за промишлена автоматизация във всички сектори на индустрията в Европа.

Това е сертифициран център за доставка на контролни системи, интеграция и тестове на системата Експерион за Централна и Източна Европа.

Фактът, че откриваме този център в София е признание за успеха на нашата дейност в страната. София беше естествен избор, когато определяхме мястото на новия център поради няколко причини.

На първо място, в България Honeywell е изградила и доставила системи за управление и автоматизация – клиенти са повече от 25 компании в сферата на производство на хартия, електроенергия, химическата и нефтохимическата индустрия. Освен това София е близо до клиентите в Централна и Източна Европа, където се наблюдава непрестанен ръст в последните години. И не на последно място това са хората – в България можем да разчитаме на голям брой талантливи и опитни инженери, много от които са работили със системите на Honeywell през годините, когато изграждахме своя бизнес тук.

- Колко служители имате у нас и колко от тях работят в Центъра за изграждане на системни решения?

Новият Център ангажира 60 специалисти и очакваме техният брой да нарасне до 90 до края на годината. В допълнение към това работим с 30 български фирми като поддоставчици за български и международни проекти.

- Предвид пренасянето на акцента на икономическата активност на изток към Китай, Индия и Индонезия, какъв е потенциалът за увеличаване на продажбите ви у нас и в региона?

Да, има потенциал за ръст на индустриите в Европа. Една от най-важните от тях, която е важна и за българската икономика, е химическата индустрия. Тя е двигател на иновациите за много други сектори на икономиката и особено в Европа е играла важна роля в икономическото и социалното развитие, като постоянно е създавала нови продукти, които са повишавали качеството и стандарта на живот.

Развитието в последните десет години показва, че Европейският съюз е лидер в продажбите, но губи позиции спрямо Азия и най-вече заради подема в Китай и Индия. Предизвикателството пред Европа е да запази своята конкурентност в глобален мащаб като продукти, условия за нови инвестиции, иновации и развитие. Като цяло Европа предоставя благоприятен политически и икономически климат, който подкрепя развитието и иновациите – това подкрепи ръста на химическата и нефтохимическата индустрия.

Химията и нефтохимическият отрасъл са основни за българската икономика. Компаниите, които инвестират в модернизация на своите производствени мощности и въвеждат най-новите технологии, ще останат конкурентни.

- В кои предприятия у нас виждате потенциал за намиране на приложение на продуктите ви?

Основните индустрии в България са естествен клиент на продуктите и решенията на Honeywell. Ние работим за подобряване на безопасността, ефикасността и надеждността на предприятия от минната индустрия, производството на метали, енергетиката, химическата, нефтохимическата промишленост, фармацевтиката, производството на хартия, горива и газ. Това е добра основа за съвместна работа с българското правителство и частен бизнес за по-нататъшен растеж в региона.

- В ТЕЦ Марица Изток 2 сте инсталирали система, която според вас увеличава мощността с по 30 мегавата на блок и удължава експлоатацията с 20 години, като инвестицията е за 11 млн. евро. За колко време ще се изплати тази инвестиция и къде другаде би трябвало да се приложи?

Целта на модернизацията на Марица Изток 2 беше да се повиши производителността, но по-важното беше да се подобри оперативната ефективност и безопасност, като централата спазва европейски стандарти за опазване на околната среда. След въвеждането на новите системи е изчислено, че блок 1 е най-ефективният между всички, които работят на въглища в България. (“Worldwide Independent Power” – September 2008).

Ние доставихме платформата Experion PKS platform, която е гъвкава система за управление на централата, както и системата EDS, която се поддържа от местния екип на Honeywell в България.

Използването на системите Experion PKS в рафинерии, производство на нефт и газ, хартия и други индустрии може да осигури по-добра надеждност, да намали разходите за енергия, да подобри оперативността и сигурността на инсталациите и производствените мощности. Системата позволява намаляване с 30% на разходите за поддръжка, до 13% увеличаване на производителността и 5% намаление на производствените разходи, сравнена с подобни системи.

Възвръщаемостта на инвестираните 11 млн. евро в Марица Изток 2 е нещо, което се изчислява от централата, когато се взема решението за инвестицията. Изплащането в голяма степен ще зависи от цената на електричеството, цената на въглищата и времето, през което централата произвежда енергия съгласно плановете на централата.

- Къде в бита се ползват вашите сензори и превключватели?

Honeywell произвежда детектори, сензори и аларми за цялостна сигурност и безопасност на домакинствата. Всички искаме домовете ни да са удобни, безопасни и защитени, но също така трябва да обръщаме внимание на разходите.

Сигурно никога не сте се замисляли, че повече от 80% от разходите за енергия в домакинството са за бойлера, отоплението и охлаждането. Най-ефективният начин за използване на енергията е чрез правилното й контролиране, дори когато става въпрос за централно парно. Контролът позволява да определите колко топло да бъде, кога да бъде топло и къде точно. Без контрола инсталирането на нов бойлер например или инвестицията в изолация ще реши проблемът само частично. Разходът за системи за контрол не е голям, но разликата е огромна.

Ако вземем за пример една къща, само инсталирането на програмируеми термостати може да намали консумацията на енергия с до 30%. Това е значителна икономия за всяко едно домакинство, но освен това домът ще стане много по-комфортен. Програмируемите термостати за контрол на температурата в помещенията, заедно с вентилите на радиаторите и системите за контрол на циркулацията на водата, налягането и температурата заедно формират система, която спестява средства и подпомага намаляването на емисиите въглероден диоксид, отделян при производството на енергия.

Системите за сигурност на домовете включват всичко от звънеца на входната врата до детектори на движение и цялостна система от детектори и аларми. Сигурността на дома може да се контролира от лаптопа, мобилния телефон, като е разработен и лесен и удобен достъп и контрол през iPhone. Може дори да инсталирате система, която ще алармира, когато прохождащо дете се опитва да излезе от дома.

- Инвестират ли достатъчно българските предприятия в повишаване на ефективността си чрез автоматизация и следене на енергийните процеси?

Компаниите нямат голям избор, ако не инвестират в технологии, които да подобряват тяхната енергийна ефективност и не се грижат за околната среда – накрая те ще започнат да губят клиенти. Наблюдаваме ръст на търсенето в последните години и българските фирми инвестират в подобрения на своите технологични линии, според нас този процес е постоянен.

- Планира ли Honeywell да стартира производство у нас?

Всъщност Центърът за системни решения е сертифициран за асемблиране, интеграция, логистика и тестване на системи за индустриална автоматизация. Ние инвестирахме 2 млн. долара за разширяване и модернизиране на центъра, за да поеме обслужването на всички наши клиенти в Европа. Всеки проект в българския системен център ангажира местни поддоставчици, като само за втората половина на миналата година паричното изражение е 3 млн. щатски долара за местната икономика.

- Какво точно автоматизирате в Солвей-Соди, дружество, което е едно от най-модерните и ефективни у нас, какво още има да се оптимизира там?

Солвей-Соди започнаха модернизацията на системите си за контрол през 1995 година. През годините всички процеси и мощности за производство на сода, както и подразделенията Девен (топло-електрическа централа) и Провадсол (солна мина) бяха оборудвани със системи на Honeywell, които по-късно бяха обединени в системата Експерион.

- Според вас може ли Топлофикация София да стане по-ефективна, ако се вложат пари в сензори, превключватели и автоматизация?

Като правило, компаниите, които инвестират в системи за автоматизация и контрол, за да подобрят своето представяне, постигат по-големи печалби и отговарят на изискванията за опазване на околната среда. Това е аргумента за инвестиция в подобни съоръжения. Според мен това правило ще важи и за Топлофикация София, но по-конкретен отговор може да се даде след анализ на специфичните особености на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още