IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ф. Курт: Ер Ликид с 23% ръст на продажбите за 2009 до 27,5 млн. лв.

Компанията планира нови промишлени инвестиции у нас след тези в Перник и Пирдоп, както и втори пълначен център след този в Габрово

08:58 | 06.04.10 г.
Франсоа Курт. Снимка: Личен архив
Франсоа Курт. Снимка: Личен архив

Франсоа Курт е роден в Париж през 1965 г. Живее в България от 2008 г., където се премества със семейството си, за да поеме управлението на местното дъщерно дружество на Ер Ликид. Бизнес кариерата му започва през 1991 г. в развиващата се област на индустриалните технологии и автоматиката, след 18 месеца във френските Военноморски сили, като мичман и офицер. Присъединява се към Ер Ликид през 2000 г. През 2005 г. се премества в централното управление на Ер Ликид, където заема различни позиции в областта на маркетинга, а след това участва в планирането на стратегическата програма АЛМА. 

Ер Ликид е един от слабо познатите чужди инвеститори в България с вложения за 25 млн. евро в производството на промишлени газове.

- Г-н Курт, за 2008 г. Ер Ликид отчита 18% ръст на продажбите до 22,3 млн. лв., какви са предварителните резултати за 2009 г.?

2009-та беше още една година на растеж за Ер Ликид България с 27,5 млн. лева приходи, отбелязвайки увеличение от 23% в сравнение с 2008 година.

- На какво се дължи този ръст, на нови клиенти или на ръст на поръчките от старите клиенти?

Ръстът през 2009 г. се дължи на комбинация от двата фактора: нуждите на някои от съществуващите ни клиенти се увеличиха и същевременно подписахме договори с нови клиенти и разширихме бизнеса си.

- Как са разпределени инвестициите ви за 25 млн. евро в Пирдоп, Перник и Габрово?

Основната част от инвестициите ни в България е посветена на нашите две инсталации за разделяне на въздух в Пирдоп и Перник.

- Защо компании като Стомана индъстри и Аурубис (бившият МДК Пирдоп) разчитат на външен производител на кислород, а не развият собствени мощности?

Клиенти като Аурубис и Стомана Индъстри разчитат на външни производители за доставката на технически газове, защото инсталациите за разделяне на въздух са скъпи и сложни за изграждане и управление. Разчитайки на едно дългосрочно партньорство с Ер Ликид, нашите клиенти могат да избегнат скъпи инвестиции и да съсредоточат своите екипи върху основните си процеси. В допълнение, Ер Ликид може да разчита на своя дългогодишен опит и инженерна поддръжка на инсталации, за да управлява мощностите по ефективен и безопасен начин.

- Клиенти от кои сектори ще снабдява базата ви за зареждане на бутилки в гр. Габрово и какво наложи създаването й?

В Габрово обслужваме клиенти най-вече в производството на изделия от метал, които имат нужда от кислород (за рязане на метал) и аргонови смеси (за заваряване). Откриването на пълначната станция в Габрово е първата стъпка от развитието на бизнеса с бутилки и разширяването на клиентската база на Ер Ликид България.

- Осъществявате ли износ на продукцията си?

Да, Ер Ликид изнася малка част от производството си в съседните страни (Гърция, Македония и Румъния). Въпреки това газове като кислород и азот са скъпи за транспортиране на дълги разстояния и се фокусираме основно върху местния пазар и българските потребители.

- В кои сектори освен цветната и черната металургия са най-големите ви клиенти у нас?

След производство на мед и стомана нашите най-големите клиенти са в автомобилния сектор, корабостроителници, електроника, изделия от метал, стъкло и целулоза и хартия.

- През месец декември миналата година в Копенхаген се проведе XV-та Конференция за промените в климата на Организацията на обединените нации, насочена към авангардните технологии за чиста енергия и защита на климата. Каква роля имаше вашето участие?

Като световен лидер в производството на газове за промишлеността, здравеопазването и околната среда, Ер Ликид е ангажирана с устойчивото развитие. 36% от приходите на компанията са от приложения на газовете, които съхраняват живота и околната среда. 60% от бюджета за изследвания са предназначени за разработването на технологии, имащи за цел пестене на енергия, по-чисто производство и бъдещи енергийни разработки.

84% от доставките на газ се извършват по тръбопроводи или чрез звена на място. Тези тръбопроводи, безопасни и благоприятни за околната среда, се простират в мрежа от над 8 500 километра в целия свят.

18 агрегата за когенерация заменят агрегати за производство на пара и електричество, които биха произвели повече емисии CO2. През 2008 г., агрегатите за когенерация на Ер Ликид позволиха да бъдат избегнати 575 000 тона емисии от въглероден двуокис, които иначе щяха да бъдат изпуснати в атмосферата.

- Предлагате ли решения за алтернативна енергия?

Ер Ликид има намерение да играе активна роля в създаването на приложими решения за алтернативна енергия. Ние разбираме предизвикателствата пред опазването на околната среда. Използването на кислород за кислородно горене в промишлени пещи намалява емисиите азотен окис (NOx) в атмосферата и улеснява улавянето на въглероден двуокис. Водородът е незаменим за редуциране на съдържанието на сяра във въглеводородите и следователно на емисиите серен окис (SOx), произвеждани от тяхното изгаряне.

Постоянно увеличаваме своето участие в области като когенерация, биогорива от второ поколение и енергия от водород, което също предлага значителен потенциал за намаляване на емисиите CO2 в предстоящите години.

- Какви са бъдещите ви планове за развитие и инвестиции на българския пазар?

Ер Ликид е номер едно на българския пазар за промишлени газове и нашата амбиция е да затвърдим тази позиция. За да направим това, ще развием партньорствата си с настоящите си клиенти, ще направим и нови промишлени инвестиции и ще разширим клиентската си мрежа чрез разработване на бизнеса с бутилки. За тази цел, по-късно през 2010 година, е планирано откриването на втори пълначен център.

- Какви са общите финансови резултати на групата Ер Ликид за 2009?

12 млрд. евро, а нетната печалба на е 1,2 млрд. евро. Общо 218 млн. евро са предназначени за изследвания, иновации и технологии.

- Откога присъствате на българския пазар и какви са основните ви направления на дейност в България?

Ер Ликид присъства в България от 1999 г. и предоставя основните промишлени газове на широк кръг от клиенти, от много големи предприятия до малки занаятчии. Повечето от газовете, които ние продаваме в България, са местно производство, и се разпространяват до нашите клиенти по тръбопроводи, с криогенни цистерни или в бутилки. Освен производството и продажбата на газове, Ер Ликид България предлага и решения „до ключ” (криогенни инсталации, оборудване, шкафове за замразяване и др.), както и услуги с цел подобряване производствените процеси на нашите клиенти. Имаме два големи производствени обекта в България, с общ капацитет от повече от 1100 тона на ден газообразен кислород.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още