IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илиян Скарлатов: Търговията с правата на Енемона ще се активизира накрая

Ниската ликвидност ограничава чуждите инвеститори да погледнат към БФБ, смята изпълнителният директор на KBC Securities

13:52 | 02.02.10 г.
Илиян Скарлатов. Снимка: Личен архив
Илиян Скарлатов. Снимка: Личен архив

Илиян Скарлатов е роден през 1980 г. Завършил е лондонския университет Thames Valley University, специалност Бизнес администрация, и Атинския икономически университет, специалност Информационни системи за подпомагане вземането на решения. Работил е една година като анализатор в гръцки инвестиционен посредник и пет години в българския инвестиционен посредник София интернешънъл секюритиз, последните от които като директор Капиталови пазари. Понастоящем е изпълнителен директор за България на KBC Securities. 

KBC Securities България е посредник по увеличението на капитала на Енемона АД с привилегировани акции и в тази връзка отправихме няколко въпроса. Търговията с правата за записване на привилегировани акции ще продължи до 8 февруари 2010 г., а на 17 февруари е търгът за неизползваните права.

- Г-н Скарлатов, в кои градове представихте привилегированите акции на Енемона АД?

Лондон, Франкфурт, Талин, Хелзинки, Стокхолм и Атина.

- Пред какви типове инвеститори беше роуд шоуто и какви са индикациите от тях?

С мениджмънта на Енемона посетихме само институционални инвеститори.

- Ще привлече ли това предлагане нов инвеститорски интерес към българския капиталов пазар като цяло?

Интерес към пазара ни има, тъй като всички отчитат факта, че е изостанал на фона на останалите развиващи се пазари и предимно съседките ни Румъния и Турция. Основният недостатък, който изтъкват повечето инвеститори, е ниската ликвидност, именно поради тази причина се видяхме и с много фондове от затворен тип, за които ликвидността е второстепенен фактор и биха могли да заделят по-голям ресурс за пазар като българския.

- До момента са изтъргувани сравнително малка част от общо издадените близо 12 млн. права, дали всичко ще се реши на аукциона за неизползваните права и това ли е нагласата на инвеститорите, да купят тогава?

Очаквам последният и предпоследният ден да са най-активни, както се случва винаги. Със сигурност голяма част от инвеститорите ще искат да изчакат аукциона, за да видят какъв е обемът записани акции след вторичната търговия и да увеличат вероятността да придобият права на по-атрактивна цена.

- Колко права на мажоритарния собственик са продадени до момента?

Като мениджър на емисията нямам правото да разкривам такъв вид информация.

- Има ли цена за право, под която мажоритарният собственик ще се откаже да продава правата си?

Не сме коментирали такъв вариант с емитента.

- Какво е мнението ви за състоянието и перспективите пред SOFIX и борсовите позиции като цяло до края на 2010 г.?

Годината ще е копие на миналата година. Не очаквам да се случи нещо значимо поне до септември. Основният проблем е ниската активност, която води до ниска ликвидност. Ситуацията е сложна, защото местните инвеститори очакват чужденците да започнат да изграждат позиции в български акции и да вдигнат ликивдността, а пък чуждите инвеститори чакат местните и резултатът е едно постоянно изчакване, което води до настоящата ситуация.

Мнението е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Енемона - права за привилегировани акции(E4A1)

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още