IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В очакване на големия БЕХ малкият енергиен холдинг е пред БФБ

Дали Енемона ще успее да насочи погледите на чуждите инвеститори към България?

10:02 | 19.01.10 г.
Прокопи Прокопиев. Снимка: Личен архив
Прокопи Прокопиев. Снимка: Личен архив

В очакване на обещаната от правителството частична приватизация на Български енергиен холдинг (БЕХ) или негови дъщерни дружества през БФБ, на прага на БФБ-София е увеличението на капитала с привилегировани акции на Енемона АД за общо 59,2 млн. лв., без цената на правата.

На приватизацията на държавните енергийни дружества се възлагат основно 3 надежди. Първата е тези предлагания да привлекат нови чуждестранни инвеститори, които да формират портфейли, включвайки и вече търгуваните на БФБ-София дружества и така SOFIX да се вдигне.

Втората надежда е да има нови дружества, в които да се инвестира, като тя е валидна основно за пенсионните фондове, които се оплакват, че са изпълнили лимитите си за сегашните дружества на БФБ.

Третата надежда е да се увеличат оборотите на БФБ-София и така да нараснат приходите както на борсата, така и на посредниците.

Може ли привилегированите акции на Енемона АД да изпълнят тези функции, дори и в по-малък мащаб, още повече че носят черешката на гарантиран комулативен дивидент от 99,2 ст. на акция годишно (10% от емисионната стойност) и ликвидационен дял от 9,92 лв.? Нещо, което държавата няма да предложи при държавните енергийни фирми.

На първо място Български енергиен холдинг АД и Енемона АД са сравними, не само защото са холдинги.

В направление електроенергия Енемона планира производство с Енергиен проект Ломски лигнити, ТФЕЦ Никопол и МВЕЦ Луна на р. Ботуня. Дъщерното Енемона Ютилитис пък търгува с електроенергия.

При природния газ Енемона АД доставя газ чрез създадените виртуални газопроводи (включително до Македония).

От своя страна, Енемона АД участва в изграждането на нови проекти и модернизацията на стари проекти на Български енергиен холдинг.

Допълнителен плюс на Енемона е лидерството в сектора на енергийната ефективност, където БЕХ няма присъствие.

Освен това Енемона е заявила интерес за създаване на фонд, който да участва в бъдещите публични приватизации на БЕХ.

На база проведените вече десетки срещи с потенциални инвеститори в привилегированите акции на Енемона, зададохме няколко въпроса на Прокопи Прокопиев, директор Корпоративна политика и член на Съвета на директорите на дружеството.

- Г-н Прокопиев, има ли инвеститори, проявяващи интерес към емисията ви, които са нови за българския пазар и евентуално биха започнали да правят портфейл от наши акции?

Има чужди инвеститори, които проявяват интерес към емисията, които досега не са инвестирали в България.

- От български или чужди инвеститори очаквате да е основният интерес към предлаганите близо 6 млн. привилегировани акции?

Очакваме около 3/4 (45 от 60 милиона лв.) от емисията да бъде записана от чужди инвеститори.

- Какви типове са новите инвеститори (за българския пазар) с които се срещате, чужди взаимни фондове или частни лица спекуланти?

Разнообразни са, но с преобладаващо присъствие на пенсионни и взаимни фондове, разбира се има и "ритейл" база от частни лица и други по-спекулативни инвеститори.

Търговията с правата за придобиване на привилегировани акции започва в понеделник (25 януари), а утре е последният ден за покупка на обикновени акции на Енемона с право на участие в увеличението.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Енемона - права за привилегировани акции(E4A1)

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още