IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росен Плевнелиев: Догодина няма да има „златен дъжд”

Според министъра 2010 ще е тежка както за икономиката като цяло, така и за строителния бранш

08:10 | 28.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Росен Плевнелиев. Снимка: МРРБ
Росен Плевнелиев. Снимка: МРРБ

2010 г. ще е тежка както за икономиката като цяло, така и за строителния бранш, който от двигател на растежа ще се превърне в следствие на растежа. Това казва в интервю за БТА министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Според министъра догодина страната няма за бъде залята от „златен дъжд” под формата на банкови кредити и от лесни пари от чуждестранни инвестиции.

Амбицията на ведомството е усвояемостта на еврофондовете чрез оперативната програма „Регионално развитие” да достигне до 60% и страната да може да се гордее, че средностатистически е един нормален член на ЕС.

При голяма суша в страната ще възникнат проблеми, предупреди министърът и посочи, че през следващата година ще се работи за подготовката за създаването на Агенция по водите, която да формира държавната политика в сектора.

Животът на панелните сгради, в които живеят 2,5 млн. българи, е минимум 80 - 90 години, от който вече са минали 30 - 35 години, отбеляза министърът. Той посочи, че чрез стратегия за енергийна ефективност в жилищния сектор най-късно през 2014 г. има възможност да се намерят средства, с които да се удължи животът на тези сгради поне още сто години.

Министър Плевнелиев съобщава още, че няма промени в сроковете на търговете и строителството на магистрала „Тракия”.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още