IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Вътев: Не планираме повишаване на лихвите по депозитите

Понижаването на рейтинга от страна на Fitch няма да има никакъв ефект върху дейността на ОББ, каза главният изпълнителен директор на банката

11:49 | 14.12.09 г.
С. Вътев: Не планираме повишаване на лихвите по депозитите

Миналата седмица рейтинговата агенция Fitch понижи кредитните рейтинги на две банки у нас – Юробанк И Еф Джи (Пощенска банка) и Обединена българска банка, след като преди това бяха намалени и рейтингите на техните банки-майки.

Investor.bg потърси главния изпълнителен директор на ОББ Стилиян Вътев за коментар относно ефекта на това действие върху дейността на банката и по други актуални теми.

- Г-н Вътев, по какъв начин ще се отрази на ОББ намаляването на рейтинга от страна на Fitch?

- По никакъв. Известен факт е, че намаляването на рейтинга на ОББ следва спорната практика на световните рейтингови агенции автоматично и каскадно да променят рейтинга на дадена банкова институция, следвайки промяната на рейтинга на държавата на банката майка, съответно на банката-майка.

В случая първопричината за понижения рейтинг на ОББ е наскоро пониженият рейтинг на икономиката на Гърция и съответно на Националната банка на Гърция - мажоритарен собственик на ОББ. Известно е, че в момента Националната банка на Гърция е една от най-ликвидните, печеливши и капитализирани банки в Европа, като същото може да се каже за ОББ на българския банков пазар.

В този смисъл пониженият рейтинг не е свързан и не отразява конкретни неблагоприятни тенденции в поведението и перспективите на групата на НБГ, към която принадлежи ОББ.

- Доколко е готова ОББ да се справи с едно евентуално неблагоприятно развитие в банковата система на Гърция?

- Нямаме никакви притеснения по отношение на Националната банка на Гърция и за подкрепата, която тя оказва и ще продължи да оказва на ОББ за активното й и доминиращо развитие в България.

- Планирате ли повишаване на лихвите по депозитите? Какво очаквате да бъде представянето на ОББ през следващата година?

- Напротив, очаквам постепенно и плавно падане на депозитните лихвени проценти през следващата година. Мисля, че 2010 ще бъде по-добра за банките, икономиката, населението и чуждите инвестиции от настоящата. Определено считам, че както и през тази година банковата активност ще продължи да бъде по-висока от ръста на икономиката като цяло, колкото и да сме критикувани, че не подпомагаме достатъчно развитието на икономиката.

- Споделяте ли мнението, че нещата в българската икономика “ще се влошат още, преди да се оправят"?

- Не напълно, може би само за някои сектори, като строителството и недвижимите имоти например, както и при част от домакинствата с висока задлъжнялост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още