IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Андреев: За банките в България предстои тежка година

Шефът на Райфайзенбанк България смята, че лихвите по депозитите отново може да тръгнат нагоре заради проблемите на гръцките банки

17:36 | 10.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
М. Андреев: За банките в България предстои тежка година

Българската банкова система, 85 на сто от която е собственост на чужди банки, е изправена пред тежка година, тъй като делът на лошите кредити се увеличава заради най-тежката рецесия за последните 12 години. Такова е мнението на изпълнителния директор на Райфайзенбанк България Момчил Андреев.

По отношение на бизнеса у нас Андреев казва следното: „Ние разглеждаме следващите няколко месеца като трудни, тъй като някои компании оперират с последните си резерви и част от тях вероятно ще преустановят дейността си“.

„Нещата вероятно ще се влошат, преди да се подобрят“, заявява той в интервю, цитирано от Bloomberg.

Фирмените фалити ще подхранят безработицата, ще навредят на покупателната способност и ще подкопаят банковите портфейли, посочва Андреев.

„Нивото на лошите кредити в портфейлите на банките ще зависи от ръста в отпускането на нови кредити и ефективността на финансовите институции в борбата им с проблемните случаи. Това пък зависи от бързите и честни съдебни решения и възникването на вторичен пазар за фалиралите фирми“, посочва Андреев.

През първите десет месеца на годината печалбата на банковата система се е понижила с 46 на сто до 656,5 млн. лв. Отписванията на активи и увеличените провизии са довели до ръст на оперативните разходи, а ръстът в кредитирането се е забавил до 5 на сто, посочва агенцията.

„Очакваме ситуацията да се стабилизира през втората половина на 2010 година. Делът на лошите кредити би трябвало да спадне в края на идната година. Банките са затегнали критериите за оценка на риск от началото на годината, което е подобрило качеството на новите кредити и ще доведе до ръст на кредитирането догодина при положение, че има добри проекти“, смята Момчил Андреев.

Специалистът посочва, че лихвените проценти по депозитите може отново да тръгнат нагоре, тъй като гръцките банки вероятно ще се опитат да привлекат нови депозити на българския пазар, след като цената на капитала в Гърция расте, завършва Андреев.

Две от гръцките банки у нас -  Юробанк И Еф Джи (Пощенска банка) и Обединена българска банка - получиха понижение на кредитните си рейтинги от Fitch, което е следствие от смъкването на рейтингите на техните банки-майки.

Перспективата пред двете финансови институции обаче остава стабилна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още