IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде бяха те преди 10 години?

Някои от най-влиятелните личности днес изобщо не попадаха под светлините на прожекторите в началото на века

12:00 | 09.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Къде бяха те преди 10 години?

Първото десетилетие от новото хилядолетие изтича и е подходящ момент да се направи преглед на „реколтата“ от нови лица, които създават новините в света на икономиката. Някои от тях са съвсем млади и непознати, но това не им пречи да дават посока на глобалните пазари и изказванията им да отекват с дни наред в информационните емисии.

Това е накарало екипа на Market Watch да посочи пет личности, които са били сред най-значимите движещи сили на финансовия свят за последните десет години. Всъщност са изброени осем души, но част от тях са разпределени в печеливши екипи.

Общото между тях е едно: те са съумели да задържат главите си над водата по време на трудното десетилетие и да останат сред основните създатели на новини. Възможно е след десет години имената на някои от тях да бъдат забравени, но това ще стане ясно едва при следващия преглед на актуалните за десетилетието личности.

Създателите на Twitter

Джак Дорси, Евън Уилямс и Исаак Стоун са били младежи на по двадесет и няколко години, търсейки своя път към славата и богатството в началото на новия век. Сега са на по тридесет и няколко и уцелили пътя към славата, макар все още да не са забогатели значително.

Преди десет години Дорси е бил управител в онлайн мрежа за таксита, куриери и спешна помощ. Стоун се е занимавал с информационна услуга, наречена Xanga, а Уилямс е пишел компютърни кодове.

Сега тримата заедно управляват Twitter, социалната мрежа, която бележи драстичен ръст в популярността си. Продуктът предлага публикуването на съобщения с дължина до 140 знака и в САЩ и Западна Европа популярността му расте лавинообразно.

Кой е можел да предполага в началото на века, че всички ние ще искаме да споделяме със света какво ще вечеряме или кога ще изхвърляме боклука? Те тримата.

Twitter е създаден през 2006 година заради желанието на Дорси и Стоун да създадат нещо различно от изпращането на съобщения. Тогава двамата работят като подизпълнители към клирингова къща, а Уилямс им помага с пари, спечелени от продажбата на няколко проекта на Google.

Създателите на Google

Преди десет години Сергей Брин и Лари Пейдж са се занимавали с почти същото, с което и днес. Разликата е, че сега те са изключително известни.

След 2000-та година създателите на Google се превърнаха в двама от най-влиятелните хора в бизнеса, а компанията им достигна топ 10 в класацията по пазарна капитализация с оценка от 185 млрд. долара.

Google се превърна не само във водеща компания и един от основните сини чипове в САЩ. Така както Xerox и Kleenex преди, тя се превърна в синоним на това, в което е лидер - онлайн търсенето.

По време на интернет бума през 1996 година Пейдж създава изследователски проект в университета Станфорд. Неговото име е BlackRub, а скоро към проекта се присъединява и руският емигрант Брин. За кратко време сървърите на университета стават недостатъчни и проектът стартира самостоятелно.

Едва няколко години по-късно лидерът сред интернет компаниите тогава – Yahoo, започва да чува приближаващи се стъпки зад гърба си.

Мередит Уитни

Също както Брин и Пейдж, работата на Уитни е тънела в неизвестност преди десет години. Тя започва новия век като финансов анализатор в Wachovia Securities и се превръща в знаменитост далеч преди ипотечната криза да попадне в светлината на прожекторите.

Звездата на Уитни изгрява през 2006 година с отправеното от нея предупреждение, че ако се продължава със същите действия, банките от Wall Street ще се самоунищожат. Тя печели славата си с разбирането на финансовата система и критиките към нея.

Когато предсказва проблемите за Citigroup през 2007 година тя не само критикува банката, но и се обявява срещу конвенционалния поглед към банковата система. Заради това тя дори получава смъртни заплахи.

През август 2008 година, няколко седмици преди краха на Lehman Brothers, тя заявява за Fortune: „Чувствам се така, сякаш съм в епицентъра на най-голямата финансова криза в историята“. Тази нейна оценка за пореден път показва правилния й поглед върху финансовата система.

Кариерата на Уитни започва през 1993 година в Oppenheimer, след което, през 1998 година, тя преминава в Wachovia. Следва завръщане в Oppenheimer през 2004 година. Тази година Мередит Уитни създаде собствена компания – Meredith Whitney Advisory Group и отново попада в центъра на вниманието.

Джефри Имелт

Преди десет години Джефри Имелт се е бил запътил към шефското място в една от най-големите компании в света. По онова време обаче малцина са знаели това.

Сега Имелт е изпълнителен директор и председател на борда на директорите на General Electric. В началото на десетилетието пък той е бил високопоставен служител в компанията, управлявана тогава от легендарния Джак Уелч. Изведнъж, през ноември 2000 година Имелт излиза от сянката си, тъй като е посочен от Уелч за свой наследник на ръководния пост.

Съвсем скоро след повишението си Имелт разбира, че новата работа хич не е лесна. Едва няколко дни след встъпването му в длъжност са извършени терористичните атентати от 11 септември, а сред загиналите има служители на компанията.

След оттеглянето на Уелч акциите на General Electric навлизат в период на силна обезценка, като пропадат от 60 долара до около 15 долара към днешна дата. Един от най-оспорваните ходове на Имелт е придобиването на Universal Studios от NBC, която GE тогава притежава. Авантюрата приключи миналата седмица, когато мажоритарния дял в компанията бе продаден на Comcast Corp.

Бен Бернанке

Управлението на Бен Бернанке може да се окаже краткотрайно, ако острите критики към него успеят да го свалят от поста му на председател на американския Федерален резерв. Въпреки тях обаче изглежда Бернанке ще успее да спечели втори мандат като ръководител на най-влиятелната централна банка в света.

В началото на века самият Бернанке едва ли си е представял кариерата си по начина, по който се развива тя сега. Преди десет години той бе един уважаван професор в Принстън, а днес не слиза от новинарските емисии.

Първите стъпки на Бернанке в държавната администрация са през 2002 година, когато той напуска работа, за да стане член на борда на Федералния резерв. През 2005 година специалистът става икономически съветник на президента Буш, а през 2006 година наследява Алън Грийнспан като ръководител на Федералния резерв.

По всичко личи, че ако успее да изведе САЩ от рецесията, Бернанке може да остане сред най-влиятелните личности и през следващото десетилетие. Най-малкото защото неговата работа се ревизира през четири години, когато са номинациите за шеф на Фед. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още