IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Павел Кочалка: След всяка криза има добри цени за покупка

Глобал Маркетс е единственият инвестиционен посредник, прилагащ телефонен маркетинг у нас, заявява собственикът на посредника

09:03 | 30.10.09 г.
Павел Кочалка. Снимка: Личен архив
Павел Кочалка. Снимка: Личен архив

Павел Кочалка е основател и притежател на работещия от 2006 г. в Полша инвестиционен посредник Bohemia IZ, както и на ИП Глобал Маркетс ООД, България. Има бакалавърска степен от Университета Тампа, Флорида - САЩ, в момента довършва МВА. Притежава брокерски лиценз в Чехия, както и брокерските лицензи Serie 7 i Principal Serie 14. Член е на American Chamber of Commerce в Чехия. Бил е брокер в Capital Partners в Прага и Bohemia IZ във Варшава.

ИП Глобал Маркетс АД е първият посредник у нас, развиващ масиран телефонен маркетинг с екип от над 40 души. Методът е широко практикуван в САЩ, но у нас едва прохожда, което предизвиква интереса ни към ИП Глобъл Маркетс.

- Г-н Кочалка, дъната на капиталовите пазари остават в миналото, вече над 6 месеца, дали текущата ситуация не е шанс за покупка, който се появява 1-2 пъти в живота?

Разбира се, след всяка криза има добри цени за покупка. Въпросът е дали имате пари за инвестиране.

- Но в последните 10 години Dow Jones не е направил никаква доходност?

Да, но може да се печели от растежите или спадовете в цените на акциите, отчетени в тези периоди.

- Защо вие сте единственият инвестиционен посредник в България, който провежда маркетинг по телефона и откъде набавяте бази данни с телефонни номера?

Защото при нас тази система е функционираща на база ноу-хау от още 7 страни. Самата система е взета от САЩ. Все едно дали маркетингът е телефонен, с реклама по телевизията или чрез интернет, важно е да има резултат. Не е трудно да се намерят бази данни с телефонни номера. Има фирми, които продават такива.

- Освен CEZ, има ли друга голяма компания на борсата в Прага и как оценявате пазара там, спрямо този на БФБ-София?

В Чехия оборотите са по-големи спрямо София. Броят компании там е по-малък, но тук са листвани и много компании, с които няма оборот. Освен CEZ, там се търгуват петролната Унипетрол, имаме също така въгледобивна компания на борсата, телевизията CETV, Erstebank, девелоперска строителна компания и други. Също така в Прага могат да се търгуват опции и фючърси, докато на борсата в София не може.

- Защо е добре инвестираната сума да е по-голяма?

Инвеститорът определя сумата, която е готов да вложи. Но ако сте професионален инвеститор, основното за да минимизирате риска е диверсификация на портфейла, тоест трябва да вложите в различни сектори.

- Какво е мнението ви за текущата ситуация на пазара?

Мисля, че ще има растеж, днес излизат данните за БВП на САЩ за третото тримесечие, където се очаква обявяването на растеж (б.ред. интервюто е взето в 10 ч. на 29.10.2009 г.). В последните дни пазарите коригираха, но са в рамките на 50-дневното средно ниво и добри данни за БВП може да стартират ръст. В последните месеци имаше много положителни данни, затова гледаме оптимистично на ситуацията.

- В Чехия или в България хората са с повече информация за възможностите на капиталовите пазари и дали това се дължи на факта, че в Чехия хората са по-богати, предвид по-високата средна работна заплата?

Определено в Чехия са по-информирани, но не бих казал, че там хората са по-богати, защото хората със средната работна заплата не инвестират на борсата. Нашата работа е да направим хората по-информирани за възможностите на капиталовия пазар.

- В кои страни, освен в България, имате представителство?

Чешкият посредник Кепитъл партнерс (с дейност от 1994 г.) и няколко други компании, с които ползваме общо ноу-хау и анализ на пазарите, имат представителства в 8 страни сред които са Чехия, Словакия, Словения, Румъния, Полша, Русия, Унгария.

- В кои страни развивате дейност вие лично?

В Полша, Чехия и България. Посредниците предлагат достъп до европейските и американски пазари, включително пазарите в България, Чехия и Полша.

- В Чехия не сте ли конкуренти с Кепитъл партнерс?

Да, но конкуренцията е хубаво нещо.

- Планирате ли разрастване в други страни?

От 8 г. работя в Чехия, а след това и в Полша и там нещата вече са развити, като в момента имат нужда основно от контролиране. В България стартирахме през миналата година и в момента развиваме пазара. В Русия колегите също стартираха скоро. Не изключвам възможността да се насоча към стартиране на инвестиционен посредник в Истанбул, Македония или Албания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още