IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Безуханова: Всяко време е подходящо за добри бизнес идеи

Делът на ИТ сектора в българската икономика ще нарасне, смята директорът на направление Публична администрация в HP за ЦИЕ

13:30 | 15.09.09 г.
Саша Безуханова. Снимка: Личен архив
Саша Безуханова. Снимка: Личен архив

Саша Безуханова ръководи направление „Публична администрация“ в Хюлет-Пакард за Централна и Източна Европа от началото на 2009 г. Преди това оглавяваше Хюлет-Пакард България повече от 10 години.

Безуханова участва активно в редица организации – тя е заместник-председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, председател на борда на директорите на Джуниър Ачийвмънт България, член на борда на Фондация „Отворено общество“, член на борда на Българското училище за политика, член на международната общност Who’s who professionals, първият председател на българския ИКТ Клъстер. Безуханова е също и почетен консул на Люксембург за България.

Потърсихме мнението й за влиянието на глобалното икономическо забавяне върху сектора на информационните и комуникационните технологии у нас, за това могат ли да успеят добрите бизнес идеи в условията на криза, както и за мястото на България на глобалната аутсорсинг карта.

- Как се отрази кризата на ИТ компаниите у нас спрямо представителите на други сектори? Какво очаквате от бъдещето?

Икономическата криза постави и пред българските ИТ компании въпросите за ефективността на управление и утвърждаване на нови пазарни подходи. Със сигурност тя ще доведе до пренареждане на пазара на ИТ играчи. ИТ по характера си носи и решенията за излизане от кризата и това дава допълнителни предимства на сектора. Аз очаквам делът на ИТ индустрията в българската икономика да порасне. Вярвам също, че и най-вероятните инвестиции са именно в ИТ заради конкурентността на България спрямо други европейски държави.

- Като участник в редица организации, свързани с бизнеса, как оценявате бизнес средата в края на 2009 г.? Подходящо време ли е за стартиране на бизнес инициативи и предприемачество?

Всяко време е подходящо за добри бизнес идеи. Днес повече от всякога светът се нуждае от нови решения и подходи. Вярвам, че българското предприемачество има потенциала да ги генерира и да се утвърди в този период на предефиниране на правилата и авторитетите.

- С какви позиции е в момента България в областта на аутсорсинга спрямо останалите държави от региона? Какви са предимствата и недостатъците на страната ни в условията на криза?

Аутсорсингът е едно от решенията за постигане на по-ефективна работа и много от големите международни компании търсят свои нови партньорства за изнесени дейности. България има потенциал да бъде предпочитаният европейски адрес заради пазарна конкурентност и добри езикови квалификации. За да се възползваме максимално като държава от тези възможности, ние трябва бързо да адаптираме образователната си система и законодателна рамка по посока на нуждите на този тип инвестиции.

- Има ли потенциал за по-ускорен трансфер на работни позиции от развитите страни към България поради по-ниската цена на труда тук или действията на западните правителства за защита на работните места там ще спрат този процес?

Както казах, България стои високо в листата на държавите за изнесени дейности. Цената на труда е конкурентна, но далеч не е най-ниска, а и капацитетът ни не е съпоставим с този на Индия или Виетнам. Нишата, в която имаме конкурентност, са аутсорсинг услуги с добавена стойност и мултиезиково обслужване. Там трябва и да фокусираме усилията си за утвърждаване на партньорства.

- На какво ниво е в момента подготвеността на българските ИТ специалисти според вас? Биха ли имали затруднения повечето от тях да се реализират извън страната? Достатъчно евтина ли е все още работната ръка у нас за привличането на инвестиции в бранша?

Българските ИТ специалисти отдавна работят в глобални условия. Не евтината работна ръка, а квалификационните умения са водещи при избора на партньорства в иновативен и динамичен сегмент като ИТ и много български компании са успели в позиционирането си.

- Какъв е пазарният ви дял на пазара на компютри у нас в момента и как очаквате да се развива в краткосрочен план?

HP е традиционно лидер на компютърния пазар. Доброто познаване на пазара ни позволява да прилагаме адекватни за средата пазарни подходи. Това ме кара да бъда уверена, че ще запазим водещите си пазарни позиции и в бъдеще.

- В центъра на HP в София работят близо 2 хил. служители. Повлия ли кризата на техния брой?

Не бих назовала кризата, а добрите показатели, които българският Център за глобални услуги постигна, като фактор за разширяване на дейността ни в България.

- Наехте основната част от Бизнес Център Камбаните, в съседство с Бизнес Парк София. Това означава ли, че напускате площи в Бизнес парка или БЦ Камбаните ще е допълнителна площ към вече наетите?

БЦ Камбаните е третата сграда, в която разполагаме дейността си. Не напускаме, а разширяваме работното си пространство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още