IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Чобанов: Не бива да се изпада в свръхрегулации

Вече няма да прехвърчат искри между БФБ и КФН, казва новият шеф на комисията

13:17 | 05.06.09 г.
Петър Чобанов. Снимка: КФН
Петър Чобанов. Снимка: КФН

Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас Радев“, гр. Ямбол. Притежава магистърска степен по макроикономика (2000 г.) и научна степен „доктор по финанси“ (2006 г.) от УНСС. Специализирал е в областта на политиките за парична и финансова стабилност.

Професионалната кариера на г-н Чобанов започва през 2000 г. като главен експерт в отдел „Анализи“ при дирекция „Ковчежничество“ на БНБ. От 2005 г. до май 2009 г. е изпълнителен директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози. От 2002 г. е преподавател в катедра „Финанси“ в УНСС.

Член е на управителния съвет на Българската макроикономическа асоциация, на Организационния научен комитет на международната конференция на Стопанския факултет в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и на редакционната колегия на АИАП.

В края на миналия месец беше избран за нов председател на Комисията за финансов надзор (КФН).

- Г-н Чобанов, какви са основните тенденции по отношение на регулациите в световен мащаб и към какво ще се придържате в работата си като председател на КФН?

В световен мащаб има тенденция към засилване на регулациите и към унифициране на регулаторните механизми. Но аз мисля, че не бива да се изпада в свръхрегулиране.

- Има ли достатъчно капацитет в КФН?

В момента в Комисията за финансов надзор работят приблизително 240 служители и мисля, че капацитетът е достатъчен.

Обмисляме създаването на Макроикономическа дирекция, която да изготвя прогнози и анализи за ресорите на институцията и да прилага най-добрите практики за оценка на икономическата и финансова стабилност.

- Ще продължат ли да прехвърчат искри между БФБ-София и КФН, както беше при предишното ръководство на комисията?

Вече проведохме среща с ръководството на БФБ-София, където дискутирахме проблемите на пазара. Мисля, че въпросите съвместно ще бъдат решавани в полза на пазара и няма да прехвърчат искри.

- Ще бъде ли създадена клирингова къща?

Това е един наистина сериозен въпрос. Той беше обсъждан на срещата с БФБ и предстои да го дискутираме и с Централния депозитар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още